ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін вирішив зупинити Одеський припортовий завод і здати його в оренду

Такий план прийнято, щоб підприємство змогло виплатити борг "Нафтогазу".

Кабмін вирішив зупинити Одеський припортовий завод і здати його в оренду

Кабінет Міністрів планує зупинити Одеський припортовий завод і здати його в оренду.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на пояснювальну записку до проекту розпорядження про реструктуризацію боргу ОПЗ перед "Нафтогазом України" (інформацію підтверджують джерела агентства "Українські новини"). Це розпорядження було прийнято на засіданні уряду 28 грудня.

"31 грудня 2016 року буде зупинено виробничі потужності АТ "ОПЗ", а АТ "ОПЗ" має вжити заходів для передачі цілісного майнового комплексу в оренду, що дозволить забезпечити погашення боргу АТ "ОПЗ" перед НАК "Нафтогаз України". Орієнтовний термін передачі зазначеного цілісного майнового комплексу в оренду становитиме близько 3 місяців", - ідеться в записці.

Одеський припортовий завод на 20 грудня був винен "Нафтогазу" 1 млрд гривень за поставлений газ. До кінця року ця сума становитиме 1,5 млрд гривень.

З 1 квітня 2017 року, коли майновий комплекс заводу повинен бути зданий в оренду, він почне віддавати борг рівними частинами протягом 2 років без нарахування відсотків.

На ОПЗ працює 3860 осіб. Негативна кон'юнктура на світових ринках і висока ціна газу веде до негативних результатів діяльності заводу, що призводить до щомісячних збитків.

Нагадаємо, ОПЗ володіє найбільшим у СНД виробництвом аміаку і просто великим виробництвом карбаміду, а також унікальним - єдиним у країні - терміналом із перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

ФДМ, в управління якого передано ОПЗ, намагався продати його влітку, але охочих купити завод не знайшлося. Ситуація повторилася в грудні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram