ГоловнаПолітика

Експертиза показала справжність підписів Охендовського в "амбарній книзі" ПР

НАБУ наполягає на автентичності документів з "чорної бухгалтерії" Партії регіонів.

Експертиза показала справжність підписів Охендовського в "амбарній книзі" ПР
Михаил Охендовский
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро України оприлюднило результативну частину експертизи підписів голови Центрвиборчкому Михайла Охендовського у "амбарній книзі" Партії регіонів.

Експертиза Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ встановила, що підписи та записи від імені Охендовського належать саме главі ЦВК, повідомляється на сайті бюро.

Проводилася ще одна експертиза в Київському науково-дослідному інституті судових експертиз Мін'юсту, зазначає при цьому НАБУ. Замість необхідних 10 днів вона тривала 3,5 місяці. У висновку не підтверджується і не виключається ймовірність того, що підписи та записи в "амбарній книзі" належать голові ЦВК.

Обґрунтованість підозри Охендовському НАБУ також аргументує виписками з банківських рахунків. За даними слідства, підозрюваний поповнював свій банківський рахунок у ті ж дні, коли ставив підписи в "амбарній книзі". Наприклад, згідно з одним із записів "амбарної книги", 27.09.2012 голова Центрвиборчкому отримав від помічника одного з народних депутатів Партії регіонів 4,7 тис. доларів, з яких поклав на власний банківський рахунок 4,5 тис. доларів.

Як зазначає НАБУ, заяви адвокатів Охендовського про те, що в повідомленні йому про підозру немає відомостей про особу, яка передавала кошти, не відповідають дійсності.

"Насправді, такі відомості існують і вказані в повідомленні про підозру", - сказано в повідомленні.

"Крім того, слід зазначити, що на сьогодні досудовим розслідуванням зібрано достатньо доказів, якими підтверджено оригінальність "амбарної книги", переданої Віктором Трепаком до НАБУ. Про це свідчать висновки ряду інших почеркознавчих експертиз, які підтверджують оригінальність підписів ряду інших осіб, окрім вищезазначених, а також численні покази осіб, які особисто виконували записи та ставили підписи в "амбарній книзі" за отримання готівкових коштів у відповідних сумах та підтвердили вказаний факт", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, Охендовського підозрюють в отриманні понад 1 млн гривень хабарів від Партії регіонів. Детективи НАБУ встановили, що голова ЦВК у 2012 році здійснив шість зарубіжних відряджень, пов'язаних зі своєю професійною діяльністю, які, за версією слідства, були профінансовані коштами ПР. Напередодні суд залишив Охендовського на волі і не усунув від посади.

Підставою для переслідування Охендовського стали записи в так званій "амбарній книзі" Партії регіонів.

28 травня колишній заступник голови СБУ Віктор Тріпак передав НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів низці колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників. За його словами, мова йде про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів із загальною сумою хабарів в розмірі близько $2 млрд.

В цілому в руки НАБУ потрапило понад 840 сторінок за період 2008-2012 років. Ці сторінки заповнені від руки. В них зазначені дати, прізвища та ініціали, суми виданих коштів та короткий опис статті витрат. На кожному аркуші близько 30 записів. Усього, за попередніми підрахунками, в переданих матеріалах містяться близько 25 тисяч рядків.

У цих документах фігурував, серед інших, екс-глава виборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт. В грудні Манафорт назвав фальшивкою "амбарну книгу" ПР, зіславшись на владу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram