ГоловнаПолітика

ГПУ просить Італію допитати Берлусконі через його візиту до Криму

Екс-прем'єр Італії відвідав анексований півострів у вересні 2015 року.

ГПУ просить Італію допитати Берлусконі через його візиту до Криму
Фото: @dimsmirnov

Генеральна прокуратура просить правоохоронців Італії допитати колишнього прем'єр-міністра країни Сильвіо Берлусконі з приводу його візиту в анексований Росією Крим у вересні 2015 року.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури.

Встановлено, що під час відвідування виноробного комбінату "Масандра" в Криму генеральний директор підприємства особисто відкоркувала для президента РФ Володимира Путіна і екс-прем'єра Італії Берлусконі одну пляшку унікального колекційного вина "Херес-де-ла-Фронтера" врожаю 1775 року з колекційного фонду.

"Цей об'єкт є національним надбанням України і має значну історичну, наукову і практичну цінність. Цією дією було завдано державі Україна збитків на суму 2,2 млн гривень", - наголошено в повідомленні.

19 грудня прокуратура скерувала міжнародно-правове доручення в Італію про проведення допиту Берлусконі з приводу відвідування ним у вересні 2015 року державного концерну "Масандра" і дегустації колекційного вина.

Нагадаємо, Берлусконі і Путін 11 вересня 2015 року відвідали окупований Крим. Окрім усього іншого, Путін провів Берлусконі у винні підвали "Масандри", де вони розпили пляшку 240-річного вина. У енотеці "Масандри" на момент анексії Криму зберігалося п'ять пляшок Хересу-де-ла-Фронтера, ще дві пляшки були продані на аукціоні "Сотбіс" у 1990-му і 2001 роках. Вартість пляшки такого вина, за різними оцінками, сьогодні становить від 100 до 150 тис. доларів.

17 вересня Прокуратура Криму порушила з цього приводу кримінальне провадження. Раніше Служба безпеки на три роки заборонила Берлусконі в'їзд в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram