ГоловнаПолітика

Потрібно зміцнювати свою оборону, а не критикувати подаровану армії техніку, - Тетерук

Тільки бюджетне фінансування і державний контроль забезпечать необхідну якість зброї, вважає нардеп.

Потрібно зміцнювати свою оборону, а не критикувати подаровану армії техніку, - Тетерук
Фото: Макс Требухов

Україна повинна фінансувати розробку і закупівлю сучасного озброєння замість того, щоб критикувати техніку, подаровану волонтерами та західними партнерами.

Про це заявив перший заступник голови фракції "Народний фронт", учасник АТО Андрій Тетерук, коментуючи публікацію агентства Reuters про вразливість західних безпілотників і розроблених волонтерами артилерійських планшетів, які використовують у Збройних Силах.

"Передусім українська держава повинна фінансувати розробку і закупівлю сучасного озброєння - в тому числі систем розвідки і зв'язку, захищених від російських засобів радіоелектронної боротьби. Тільки бюджетне фінансування і державний контроль забезпечать необхідну якість зброї, на рівні західних армій. Смішно критикувати планшети і дрони, які нам подарували волонтери й американський уряд. Мусимо їм дякувати і визнавати їхній внесок. Але сподіватися можна тільки на свою державу", - сказав Тетерук.

У зв'язку із цим він підкреслив недостатність наявного державного фінансування на переозброєння армії.

"Яценюк боровся за підвищення зарплати військовим. 2016 року практично зірвано фінансування державного оборонного замовлення. Військові заводи стоять без обігових коштів, загальмувалося виробництво. А ви питаєте, чому в наших артилеристів планшети заражені російськими вірусами? Парламент уже вп'яте провалив законопроект "Народного фронту" про фінансування оборони за рахунок спецконфіскації. Ось як американцям дарувати Україні сучасні, захищені безпілотники, якщо сама Україна вже рік не забирає гроші Януковича для закупівлі озброєння?" - зазначив народний депутат.

Водночас він запевнив, що подарована недосконала техніка все ж істотно посилила оборону на фронті.

"Професіонали давно знають про електронну вразливість, описану Reuters. Це новина тільки для громадськості. Але запевняю вас: рік-півтора тому ці подаровані планшети і безпілотники були великим стрибком в озброєнні українських частин", - сказав Андрій Тетерук.

"Коли Арсеній Яценюк прийняв державу навесні 2014 року, у наших артилеристів не було не те що планшетів, - гармат і тягачів не вистачало! Прем'єр мав передусім знайти кошти на ремонт стволів, на паливо і шкарпетки. І при цьому ще й пенсії виплачувати! Дякую волонтерам-програмістам, які швидко пристосували безкоштовно цивільні технології для управління вогнем. Хоч би якими були застарілі західні безпілотники - а в ЗСУ до Євромайдану взагалі не було на озброєнні безпілотників, захищених-незахищених - ніяких не було. Тому зараз не може бути багато фінансування на армію", - резюмував Тетерук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram