ГоловнаПолітика

Рада врахувала пропозиції Порошенка стосовно амністії бійців АТО

Ухвалений у липні закон таки набуде чинності.

Рада врахувала пропозиції Порошенка стосовно амністії бійців АТО
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада погодилася з пропозиціями президента Петра Порошенка до закону "Про амністію у 2016 році". Під амністію, відповідно до цього документа, потраплять, зокрема, бійці антитерористичної операції.

За таке рішення в четвер проголосували 226 депутатів.

Закон "Про амністію у 2016 році" прийняли в липні, проте в серпні Порошенко ветував його, пославшись на низку нестиковок.

Однією з них було те, що в законі прописувалась амністія учасників АТО без розгляду справ судами або до вироку.

У прийнятій у четвер редакції закону встановлено, що від відбування покарання звільняють безпосередніх учасників АТО, які скоїли злочини, якщо їхні справи розглянуті судами, але вироки щодо них не набули чинності, а також визнані винуватими у злочинах, які не є особливо тяжкими для життя і здоров'я людини.

Під амністію, втім, не потраплять військові, визнані винуватими у дезертирстві, присвоєнні зброї і військової техніки, умисному знищенні військового майна і корупційних злочинах.

Нагадаємо, ідея звільнити від відповідальності військовослужбовців, які порушили Кримінальний кодекс мирного часу в бойових діях, з'явилася після затримання екс-начальника штабу батальйону "Айдар" Валентина Лихоліта. Лихоліта запідозрили в захопленні чужого майна, розбійних нападах, погрозах убивством, викраденні автомобілів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram