ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада ввела 100% гарантії на депозити в ПриватБанку та Укрексімбанку

Депутати внесли зміни в закон "Про банки і банківську діяльність".

Рада ввела 100% гарантії на депозити в ПриватБанку та Укрексімбанку
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада ввела повну гарантію на депозити фізичних осіб у всіх банках, де частка держави становить 100%, а не тільки в Ощадбанку, як раніше.

Відповідний законопроект №5553, який вносить зміни в закон "Про банки і банківську діяльність" щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб, був прийнятий у вівторок за основу і в цілому 276 голосами.

Законопроект пропонує доповнити статтю 57 цього закону нормою про те, що вклади фізичних осіб у державних банках гарантуються:

1) в сумі, що не перевищує визначеного відповідно до закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, - згідно із законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (тобто вклади до 200 тис. гривень повертає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб);

2) у межах суми, що перевищує визначений відповідно до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" граничний розмір відшкодування коштів за вкладами, - державою" (тобто вклади понад 200 тис. гривень будуть повертати з держбюджету).

Державі належить Ощадний банк (у якого і раніше була гарантія 100%), ПриватБанк, Укрексімбанк. Також державі в особі Мінфіну належить великий Укргазбанк, але її частка там становить 95% акцій, тому проект на нього не поширюється.

З 1 січня 2017 року гарантія також буде поширюватися на фізичних осіб-підприємців.

Нагадаємо, що ПриватБанк стане 100% державним банком з 21 грудня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram