ГоловнаПолітика

Політичні сили йшли на вибори з гаслом про звільнення всіх суддів. Сьогодні вони намагаються його реалізувати, - голова ВСУ

Романюк вважає, що політики шляхом проведення конкурсів намагаються звільнити значну кількість суддів

Політичні сили йшли на вибори з гаслом про звільнення всіх суддів. Сьогодні вони намагаються його реалізувати, - голова ВСУ
Фото: Макс Требухов

Негативний настрій у суспільстві проти суддів - політизований. Про це заявив голова Верховного Суду Ярослав Романюк в інтерв'ю LB.ua.

На запитання, чи вважає він негативні настрої в суспільстві проти суддів політизованими, Романюк сказав:

"Так, я впевнений у цьому. І будь-яка уважна, розсудлива людина може в цьому переконатися. Подивіться хоча б на ситуацію з декларуванням... В Україні близько 8 тис. суддів і здебільшого вони не надто заможні. Хоча в одиничних випадках - мають, так би мовити, надмірні доходи. І саме інформацію про цих суддів активно поширюють ЗМІ з головним меседжем, мовляв, усі судді так живуть".

"Для чого це робиться? Перш за все, на мою думку, це робиться з метою відволікання уваги від того, що реформи в інших областях не дають обіцяного результату - ми не спостерігаємо поліпшення в економіці країни, охороні здоров'я, освіті... Щоб переключити увагу суспільства, громадянам періодично «кидають» негативну інформацію про суддів", - зазначив Романюк.

На думку голови ВСУ, конкурс суддів, який проводиться в рамках впровадження судової реформи, - це реалізація політичного гасла про звільнення всіх суддів.

"Не слід забувати також, що багато політичних сил йшли на вибори з гаслом про звільнення всіх суддів. І отримали дуже багато голосів виборців. Тому сьогодні вони намагаються задовольнити свого виборця і реалізувати це гасло.

Якщо не виходить прямо звільнити всіх, то вони (політичні сили, - ред.) намагаються зробити це ось так завуальовано, шляхом проведення конкурсів, під приводом ліквідації судів (Верховного Суду і вищих спецсудів, - ред.) і очищення системи. Народ на подібне реагує, як у прислів'ї: кого не пустили в двері, той лізе у вікно", - стверджує Романюк.

Нагадаємо, з 17 листопада триває конкурс на посади 120 суддів у новому Верховному Суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram