ГоловнаСвіт

Підсумки голосування вибірників підтвердили перемогу Трампа на виборах у США

Голосування виборців проходить 19 грудня, оголошення результатів голосування відбудеться в Конгресі 6 січня.

Підсумки голосування вибірників підтвердили перемогу Трампа на виборах у США
Фото: EPA/UPG

Обраний президент США Дональд Трамп набрав необхідні 270 голосів вибірників протягом другого етапу президентських виборів, які закріплюють його остаточну перемогу. Це випливає з онлайнових даних голосування в штатах, які подає телеканал CNN, повідомляє РИА Новости.

Вибори у США є двоступеневими. Виборці на виборах голосують не за конкретного політика, а за "вибірників", які згодом, як передбачається, підтримають і затвердять його кандидатуру. Для перемоги необхідні 270 голосів вибірників із 538.

Голосування вибірників проходить 19 грудня, оголошення результатів голосування відбудеться в Конгресі 6 січня.

На виборах президента 8 листопада Трамп набрав 306 голосів вибірників від штатів проти 232 у демократки Гілларі Клінтон. У штаті Мен Клінтон отримала три з можливих чотирьох голосів. У минулому бували випадки, коли окремі вибірники голосували всупереч правилу, що всі голоси від цього штату дістаються переможцю, але це ніколи не впливало на підсумки голосування. Конституція не перешкоджає вибірникам порушувати волю виборців, але в низці штатів є закони відповідного змісту, про конституційність яких досі не було рішення.

Але протягом голосування 2016 року чимало експертів побоювалися, що вибірники не віддаватимуть голоси так, як випливає з волевиявлення їхніх виборців. В останні кілька тижнів, зокрема, обговорювали ймовірність, що на рішення виборців вплинули хакерські атаки з-за кордону.

За інформацією Politico, до вечора вівторка за місцевим часом у групі вибірників, які вимагають від спецслужб провести секретний брифінг про можливе іноземне втручання в президентські вибори, вже 54 вибірники від демократів (з 232) і один республіканець з Техасу Кріс Сепран. Найбільше число вибірників, які вимагали брифінгу - від штатів Каліфорнія, Нью-Йорк, Массачусетс, а також усі чотири вибірники штату Нью-Гемпшир. Брифінгу, за даними ЗМІ, не провели.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram