ГоловнаЕкономікаДержава

Дотації з держбюджету для аграріїв можуть одержати не збиткові, а найприбутковіші компанії

З 1 січня 2017 року уряд скасовує спецрежим ПДВ для аграріїв.

Дотації з держбюджету для аграріїв можуть одержати не збиткові, а найприбутковіші компанії
Фото: latifundist.com

Дотації з державного бюджету для аграріїв, які уряд запроваджує з 1 січня 2017 року замість нинішнього спецрежиму ПДВ, отримають не збиткові, а, навпаки, найприбутковіші компанії.

Про це пише Дмитро Рибаков у статті "Дивна логіка МінАПК: що відбувається з розподілом дотацій" на РБК-Україна.

За його словами, уряд в держбюджеті-2017 передбачив 4 млрд гривень на підтримку аграріїв, більше половини цієї суми (53%) отримають птахівники (виробники курятини).

"2 млрд гривень дотацій уряд виділяє на найприбутковішу галузь агробізнесу. Як виявилося, половину цієї суми - 1 млрд гривень буде виділено лідеру «пташиного» ринку - компанії «Миронівський хлібопродукт», відомої своїм брендом «Наша ряба»", - акцентують у статті.

"Можливо, Тарас Кутовий, який не має сільськогосподарської освіти і всього рік пропрацював в агрокомпанії (нехай і на найвищій посаді), розглядає село та сільське господарство винятково як бізнес-проект? З точки зору бізнесу - не посперечаєшся: вкладати потрібно в прибуткову справу. «Миронівський хлібопродукт», дійсно, прибуткова компанія. Її операційний прибуток за 9 місяців поточного року становив 270 млн доларів США", - відзначає автор матеріалу.

За його словами, до переліку тих, кого дотують, "несподівано потрапили виробники молочної продукції, які раніше взагалі не користувалися пільгою з ПДВ".

"Дотації потрібно давати тим фермерам, які не мислять себе без землі, без села. Вони щороку ризикують усім, що в них є. Вони не мають великих коштів і доступу до банківських кредитів. Але вони створюють у своїх селах робочі місця, підтримують місцеву громаду і, врешті-решт, не дають селу померти", - наголошено в матеріалі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram