ГоловнаПолітика

В Україні продавали GPS-трекери з жучками ФСБ

Покупці не знали, що їх можуть прослуховувати.

В Україні продавали GPS-трекери з жучками ФСБ
Фото: ssu.gov.ua

В українській мережі магазинів електроніки продавали GPS-трекери з вбудованими засобами прослуховування, повідомляє Служба безпеки України.

"Пристрої були виготовлені російським підприємством, яке тісно співпрацює із ФСБ, на замовлення української структури - одного з провідних учасників вітчизняного ринку з продажу GPS-трекерів. При цьому росіяни за допомогою конструктивних особливостей і спеціального програмного забезпечення мали можливість активувати мікрофони трекерів і негласно прослуховувати розмови. Приховуючи від клієнтів додаткові можливості пристроїв за негласним прослуховування, представники українського підприємства продавали їх на території України через розгалужену мережу магазинів з реалізації портативної електроніки", - сказано в повідомленні СБУ.

Під час обшуків в Дніпрі та Одесі співробітники СБУ вилучили велику кількість GPS-трекерів з умонтованими мікрофонами, прилади блокування радіосигналів (глушилки), готівку, документ і комп'ютери.

Також правоохоронці затримали директора української фірми, який організував незаконну оборудку. Його повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконне використання спеціальних технічних засобів).

Встановлюються інші причетні до протиправної діяльності і мотиви поширення в Україні шпигунської техніки з країни-агресора.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram