ГоловнаПолітика

"Опора": ситуація з ЦВК дискредитує інститут виборів в Україні

Більшість членів комісії обіймають посаду на 2,5 роки довше, ніж призначено.

"Опора": ситуація з ЦВК дискредитує інститут виборів в Україні
Фото: Сергей Нужненко

Громадська мережа "Опора" закликала Верховну Раду і президента Петра Порошенка терміново змінити склад Центральної виборчої комісії, оскільки термін повноважень 12 з 15 її членів закінчився вже 2,5 роки тому.

"Тривалий саботаж процесу ротації складу ЦВК вже перетворився на потужний інструмент дискредитації інституту виборів в Україні. Парламент і Президент України послідовно ігнорують вимоги національного законодавства, при цьому процес узгодження кандидатур на посади нових членів ЦВК між головою держави і депутатськими фракціями не відповідає мінімальним стандартам публічності", - йдеться в заяві організації.

"Опора" також звертає увагу на кримінальне провадження проти голови ЦВК Михайла Охендовського. "Вважаємо, що розслідування стосовно голови ЦВК Михайла Охендовського має стати ще одним переконливим аргументом для Президента України і парламенту, щоб припинити практику бездіяльності і виконати обов'язок з призначення нових членів ЦВК", - заявили в організації.

Нагадаємо, що у більшості членів ЦВК семирічний термін повноважень закінчився ще 1 червня 2014 року, але вони продовжують виконувати свої обов'язки. Влітку 2016 року Порошенко запропонував Раді звільнити 12 членів ЦВК і призначити 11 нових. Але цей проект постанови так і не було розглянуто у парламенті. У коаліції пояснюють, що запропоновані кандидатури не наберуть достатньої кількості голосів у сесійній залі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram