ГоловнаПолітика

Рютте: Якщо Нідерланди не ратифікують УА з Україною, це стане найкращим різдвяним подарунком для Путіна

Уряд Нідерландів погодив законопроект для ратифікації УА України з ЄС.

Рютте: Якщо Нідерланди не ратифікують УА з Україною, це стане найкращим різдвяним подарунком для Путіна
Марк Рютте
Фото: EPA/UPG

Уряд Нідерландів погодив текст законопроекту, необхідного для ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Про це повідомив прем'єр-міністр країни Марк Рютте у Фейсбуці.

За його словами, на уряд чекає ще багато роботи, оскільки документ має бути схвалений Палатою представників і Сенатом.

Якщо в нижній палаті коаліція Рютте представлена 75 місцями зі 150, то в Сенаті такої підтримки у нього немає, і йому доведеться покладатися на підтримку проєвропейських опозиційних партій.

Рютте також зазначив, що у майбутньому його популярність серед виборців може знизитися, але ратифікація Угоди про асоціацію між Україною і ЄС - в національних інтересах Нідерландів.

"Це гарантує те, що Європа може бути і залишається єдиним фронтом проти дедалі більш дестабілізуючої зовнішньої політики Росії. Це безпосередньо впливає на безпеку тут, в Нідерландах", - підкреслив Рютте.

Він також зазначив, що якщо Нідерланди не ратифікують УА, це віддалить країну від ЄС і одночасно стане "найкращим різдвяним подарунком для президента РФ Володимира Путіна".

"Це буде мати згубні наслідки для безпеки Європи та Нідерландів", - підкреслив голландський прем'єр.

Нагадаємо, уряд Нідерландів направить пропозицію про ратифікацію угоди про асоціацію ЄС-Україна в парламент у січні. Нідерланди - єдина країна ЄС, яка не ратифікувала угоду про асоціацію України і ЄС, оскільки голландці відкинули її на референдумі в квітні.

Нідерланди зажадали прописати в угоді, що вона не передбачає автоматичних гарантій безпеки, військової допомоги і фінансової підтримки Україні та не дає українцям права на проживання та вільне працевлаштування в ЄС. Жодна з цих можливостей не була гарантована угодою про асоціацію, однак голландський уряд хотів чітко вивести їх за межі документа, щоб заспокоїти виборців. Лідери ЄС погодилися з цим і заодно зажадали від України активніше боротися з повсюдною корупцією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram