ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Соратники Нємцова вийшли з опозиційної партії ПАРНАС

Про свій вихід з опозиційної партії мають намір оголосити в суботу на з'їзді ПАРНАСу ще кілька людей.

Соратники Нємцова вийшли з опозиційної партії ПАРНАС
Михаил Касьянов выступает во время сьезда партии ПАРНАС
Фото: parnasparty.ru

Заступник голови опозиційної російської партії ПАРНАС Ілля Яшин, а також члени політради Вадим Прохоров, Микола Сорокін, Надія Мітюшкіна, Тамара Лежніна та Ігор Харичев і кілька інших членів партії, незгодних з політикою керівництва, вийшли з ПАРНАСу на засіданні політради партії.

Це "Дождю" розповів Прохоров і підтвердили кілька інших членів партії.

На думку співрозмовників "Дождя", підстав залишатися у партії більше немає. "Бувають запущені стадії хвороби, які вже не лікуються", - пояснив Прохоров.

За його словами, авторитарна політика голови партії Михайла Касьянова давно викликала невдоволення у "команди Бориса Нємцова". Прохоров підкреслив, що у керівництва партії був шанс "все виправити", провівши роботу над помилками, зокрема, визнати помилку з висуненням блогера-націоналіста В'ячеслава Мальцева на виборах в Держдуму. "Але, оскільки керівництво партії зайняло позицію, що все було зроблено правильно, ситуацію ніяк не виправити", - додав він.

Також про свій вихід з партії мають намір оголосити в суботу на з'їзді ПАРНАСу ще кілька осіб, розповіли "Дождю" кілька членів партії.

При цьому, за словами співрозмовників "Дождя", на делегатів з'їзду чиниться тиск з боку керівництва. "Члени партії не багаті і не всі мають можливість оплатити приїзд на з'їзд з регіонів, а проїзд делегатам оплачується дуже вибірково", - зазначив співрозмовник "Дождя". Це може вплинути на голосування щодо низки питань, вважає він.

Всього в п'ятницю з партії вийшли 20 осіб. "На тлі розмов про консолідацію демократичного руху Касьянов не зміг домогтися консолідації всередині власної партії. Краще ми будемо займатися реальною політичною боротьбою, ніж боротьбою з Касьяновим", - сказав у розмові з "Дождьом" Яшин. Він зазначив, що тепер має намір зосередитися на роботі в русі "Солідарність".

Сорокін пояснив своє рішення покинути ПАРНАС тим, що це не та партія, в яку він вступав. "Я вступав у партію ліберальну, а ця партія перетворюється у вождистську і націонал-популістську. У нас була внутріпартійна демократія і вільна дискусія, зараз немає ні того, ні іншого, якийсь фан-клуб Касьянова", - пояснив він. Касьянов і Мерзлікін у п'ятницю ввечері не підходили до телефону.

З'їзд ПАРНАСу пройде в Москві в суботу, 17 грудня. Спочатку у журналістів виникли труднощі з акредитацією на захід - з'ясувалося, що з'їзд пройде в закритому режимі, а до преси представники партії вийдуть тільки після його завершення. Однак у п'ятницю заступник голови ПАРНАСу Костянтин Мерзлікін сказав "Дождю", що рішення про недопуск журналістів на з'їзд не було остаточним і тепер все залагоджено.

Нагадаємо, що наприкінці листопада Ілля Яшин розповів про погрози, які надходили Нємцову.

Борис Нємцов був убитий чотирма пострілами в спину на Великому москворецькому мосту в Москві 27 лютого 2015 року. У вбивстві звинувачують Заура Дадаєва, Анзора і Шадіда Губашевих, Темірлана Ескерханова і Хамзата Баха. Ще один підозрюваний, Беслан Шаванов, загинув в березні минулого року під час затримання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram