ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін і Держказначейство втратили три терабайти інформації через хакерів

У липні в Україні було зафіксовано торгівлю митними базами даних.

Мінфін і Держказначейство втратили три терабайти інформації через хакерів
Фото: http://vesti.kz

Міністерство фінансів і Державне казначейство втратили три терабайти інформації в результаті хакерської атаки в грудні поточного року.

Про це повідомив перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень при президентові Олександр Власюк, передає "Інтерфакс-Україна".

"Крім пошкодження мережевого обладнання, установи втратили, за їхніми оцінками, три терабайти інформації. Це колосальна цифра", - сказав він.

Власюк також повідомив, що в липні знову була зафіксована торгівля митними базами даних. У зв'язку з цим, за його словами, забезпечення інформаційної безпеки стало одним з ризиків у бюджетній системі.

"Щодо запропонованого урядом проекту держбюджету на 2017 рік, ризики закладені як у дохідній, так і видатковій частини. Зростання доходів держбюджету значною мірою обумовлюється інфляційними та девальваційними чинниками... З дуже високою ймовірністю дохідна частина бюджету виконана не буде", - сказав Власюк.

Окремий ризик, за його словами, також пов'язаний з підвищенням мінімальної зарплати наступного року: очікуються звільнення працівників, зменшення прибутку підприємств (за оцінкою Мінфіну, податок на прибуток скоротиться на 3 млрд грн) і тінізація бізнесу.

Власюк також висловив думку, що орієнтири надходжень від приватизації і від реалізації конфіскованого майна навряд чи будуть досягнуті.

При цьому бюджет Пенсійного фонду наступного року буде більш ніж на 50% формуватися перерахуваннями з держбюджету, і він не матиме можливості погашати борги за бюджетними позиками.

Нагадаємо, вранці 6 грудня роботу веб-сайтів Мінфіну та Держказначейства було заблоковано внаслідок скоординованої професійної хакерської атаки. В результаті кібератаки було пошкоджено мережеве обладнання, не працювали сайти відомств, а також були призупинені платежі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram