ГоловнаПолітика

Координатор Громадської ради доброчесності: "У нас навіть приміщення немає"

"А обсяг роботи навіть для початку - це 800 кандидатів, досьє яких потрібно обробити".

Координатор Громадської ради доброчесності: "У нас навіть приміщення немає"
Виталий Титич
Фото: Макс Требухов

Координатор Громадської ради доброчесності Віталій Титич поскаржився, що в Ради поки що немає не тільки юридичних механізмів впливати на відбір суддів, але навіть технічної можливості для створення досьє на суддів.

Про це він сказав на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна і РПР.

"Зараз дуже складний період. У нас немає не тільки юридичних механізмів, у нас нічого немає. Рада працює на громадських засадах. А обсяг роботи навіть для початку - це 800 кандидатів, досьє яких потрібно обробити. Це приблизно 10 днів за наявності 20 осіб. При цьому немає технічних можливостей, ні комунікації, не відомо, чи можна допускати когось до цих досьє, де і як ми повинні з ними працювати. У нас навіть приміщення немає на території ВККС", - заявив Титич.

При цьому він наголосив, що Рада не бажає виконувати роль ширми, і буде працювати, незважаючи на наявність об'єктивних перешкод.

"Аналогів такої Ради немає в жодній країні Європи. Це постійно підкреслюють експерти. Так, але жодній країні Європи вона не потрібна. У них немає тих проблем, які існують в Україні. Створення Ради доброчесності - це не примха, а нагальна необхідність. Від неї залежить певною мірою існування держави Україна. Принаймні, функціонування її судової гілки. Зараз ця гілка не виконує своїх прямих функцій", - наголосив він.

Нагадаємо, Реанімаційний пакет реформ закликає внести в законопроект №5180 про Вищу раду правосуддя поправки, які посилили б вплив громадянського суспільства на процес призначення суддів.

РПР вважає, що якщо суддя отримує негативну характеристику від Громадської ради доброчесності, Вища рада правосуддя повинна зібрати 16 голосів з 21, щоб цього кандидата провести далі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram