ГоловнаПолітика

Алексєєв: до законопроекту про Вищу раду правосуддя надійшло понад тисячу правок

"Нам важливо знайти баланс і компроміс, щоб за цей закон була необхідна кількість голосів".

Алексєєв: до законопроекту про Вищу раду правосуддя надійшло понад тисячу правок
Игорь Алексеев
Фото: Макс Требухов

Депутати Верховної Ради подали більш ніж тисячу правок до законопроекту №5180 про Вищу раду правосуддя, який готується до розгляду в другому читанні.

Про це під час круглого столу, організованого Інститутом Горшеніна і РПР, сказав народний депутат України Ігор Алексєєв ("Народний фронт").

"Зараз законопроект на розгляді профільного комітету. Є велика кількість правок - більш ніж тисяча. Нам важливо знайти баланс і компроміс, щоб за цей закон була необхідна кількість голосів, щоб ми ухвалили його", - заявив депутат.

За його словами, принциповим є вирішення трьох моментів: процедура переобрання суддів часів Віктора Януковича, процедура притягнення суддів до відповідальності, а також механізм впливу громадськості на відбір суддів.

"Мене хвилюють прикінцеві положення, які дають можливість у спрощеному порядку перепризначити безстроково суддів, які були призначені [на п'ять років] за часів Януковича. Ніхто не забороняє цим особам далі працювати в системі судоустрою, але, будь ласка, на загальних підставах, а не за якимись спрощеними процедурами", - сказав він.

"Друге положення. Ми всі бачили, що дуже складно притягнути суддю до відповідальності, затримати його, заарештувати. Я вважаю, що принципово в законі про Вищу раду правосуддя закріпити, що питання затримання та арешту судді повинні відбуватися без його участі. Запрошення цього судді на процес дозволяє потенційному злочинцеві уникнути переслідування", - вважає Алексєєв.

"А що стосується ролі громадськості, позиція така: громадськість повинна впливати на процес формування суддівського корпусу, вона повинна мати дієві механізми, щоб повідомити про виявлення непорядного судді", - заявив народний депутат.

Нагадаємо, законопроект про Вищу раду правосуддя №5180 необхідний для імплементації змін до Конституції в частині правосуддя і закону про судоустрій і статус суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram