ГоловнаСвіт

Країни Балтії вважають малоймовірним налагодження відносин між Росією і НАТО

Латвія, Литва та Естонія відзначили стратегічно важливе значення 2017 року для регіону.

Країни Балтії вважають малоймовірним налагодження відносин між Росією і НАТО
НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

Міністри оборони Естонії, Латвії і Литви під час зустрічі зазначили, що наступний рік буде дуже важливим для регіону через розміщення в Балтії додаткових сил НАТО і визнали малоймовірним налагодження відносин між Росією і НАТО.

Про це повідомляє

ERR.ee.

Традиційне підписання договору про співпрацю Естонії, Латвії та Литви у сфері оборони не викликало б такої уваги з боку ЗМІ, якби минулого тижня латвійські політики не уклали військову угоду з Білоруссю, а після цього не провели переговори з російськими військовими, повідомляє "Актуальна камера ".

"Пройшли тільки експертні переговори, тому що нас хвилює те, що відбувається за кордоном нашої держави. Те, що відбувається в Російській Федерації - ми висловили свою стурбованість тим, що відбувається, - у жодному разі це не можна оцінювати як повернення в той час, що був перед анексією і окупацією Криму", - пояснив позицію Латвії міністр оборони країни Раймондс Бергманіс.

Представники оборонних відомств Балтії сходяться на думці, що налагодження відносин між Росією і НАТО чекати не варто, і робота триватиме в рамках Віденського документа ОБСЄ. Підписуючи традиційне комюніке про співпрацю, міністри підкреслили, що наступний рік буде мати стратегічно важливе значення для регіону, оскільки тут розмістять військові сили НАТО.

"Наступний рік буде дуже важливим роком, і ці зустрічі, які у нас були, були дуже конкретними: як ми щодня будемо обмінюватися даними, як буде виглядати комунікація. Раніше такі стратегічно важливі комунікації на міжнародному рівні ми не робили", - сказав міністр оборони Естонії Маргус Цахкна.

Крім того, Латвія і Литва погодилися збільшити оборонний бюджет до мінімально необхідного рівня НАТО у 2% від ВВП. "Естонські оборонні витрати наступного року становитимуть 2,2%, і на додачу до цього є ще план оборонних інвестицій, який уже схвалено урядом. За такого прикладу Латвія і Литва збільшать фінансування оборони, яке до 2018 року сягне 2% від ВВП, і це, зрозуміло, дуже важливий сигнал", - сказав Цахкна.

Головною подією 2017 року голови оборонних відомств країн Балтії називають прибуття союзних військ. Орієнтовно військовий контингент НАТО почне своє розміщення тут навесні наступного року.

Як повідомляли напередодні, у США назвали однією з головних загроз 2017 року конфлікт Росії та НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram