ГоловнаПолітика

КС перейшов до закритої частини слухань щодо мовного закону Ківалова-Колесніченка

13-14 грудня суд завершив дослідження матеріалів справи у формі усного слухання.

КС перейшов до закритої частини слухань щодо мовного закону Ківалова-Колесніченка
Фото: Макс Требухов

Конституційний суд України перейшов до закритої частини пленарного засідання для подальшого обговорення та ухвалення рішення у справі щодо відповідності Конституції України закону "Про засади державної мовної політики".

про це повідомляється на сайті КСУ.

На відкритому пленарному засіданні у вівторок і середу суд завершив дослідження матеріалів справи у формі усного слухання щодо конституційності закону, відомого за його авторами як закон Ківалова-Колесніченка.

Повідомляється, що під час пленарного засідання Конституційний Суд України заслухав суддю-доповідача у справі Ігоря Сліденка, який доповів присутнім матеріали справи, пояснення учасників конституційного провадження - представників суб’єкта права на конституційне подання - народних депутатів України VІІ скликання Олега Бондарчука, Ірину Фаріон, представника Верховної Ради України - постійного представника Верховної Ради України у Конституційному Суді України Анатолія Селіванова.

Крім того, Суд заслухав пояснення представників, залучених до участі у розгляді справи як спеціалісти: заступника члена Європейської Комісії "За демократію через право", доктора юридичних наук Сергія Головатого, директора Інституту української мови НАН України, доктора філологічних наук, професора Павла Гриценка, журналіста, громадського діяча, перекладача Тараса Марусика. Також Суд заслухав представників, залучених до участі у розгляді справи як свідки: народних депутатів України VІ скликання Івана Зайця, Юрія Кармазіна, Ярослава Кендзьора, Юрія Ключковського, Миколу Томенка.

Нагадаємо, 23 лютого 2014 року, після втечі президента Віктора Януковича, Верховна Рада визнала таким, що втратив силу закон про мовну політику. Однак голова Верховної Ради Олександр Турчинов, який виконував тоді обов'язки президента, відмовився схвалити скасування цього закону. Через півроку 57 депутатів Верховної Ради попросили КС надати оцінку цьому закону.

Закон "Про засади державної мовної політики" набув чинності 10 серпня 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram