ГоловнаПолітика

Порошенко з'їздив на відкриття заводу японської Sumitomo в Чорткові

Президент заявив, що домігся від інвестора більшої зарплати для працівників.

Виробник кабельно-дротової продукції для концерну Volkswagen ТОВ "Сумітомо Електрик Борднетце - Україна", 100% якої належать японській Sumitomo Electric Bordnetze, відкрило першу чергу нового виробничого майданчика в місті Чортків (Тернопільська область) за участю президента України Петра Порошенка.

"Коли було вирішено, що нове виробництво буде в Чорткові, і ще нічого не було, ніхто не вірив, що в грудні підприємство запрацює і буде створено 500 нових робочих місць, а з 2018 року їхнє число перевищить 2 тис. У березні (інвестору) передали завод "Агромаш", і тут був тільки вітер, не було стін, самі руїни. І ті, хто приїхав сюди, в тому числі представники "Ауді", думали, що нічого не буде. Але об'єднання потенціалу українських, німецьких, японських інвестицій зробило свою справу", - сказав голова держави на церемонії відкриття, передає "Інтерфакс-Україна".

Він також повідомив про домовленість з інвестором, що той підвищить зарплату працівникам підприємства.

"Ми проговорили з інвестором, яка буде зарплата: спочатку говорили - 3,8-4 тис. грн. Але ні... - це буде до 6 тис.! І ми домовилися, що до кінця року підвищимо ще на 15% - і це буде подарунок президента", - заявив Порошенко.

Наприкінці березня міськрада Чорткова прийняла рішення вивести з користування ВАТ "Чортківський завод "Агромаш" земельну ділянку площею понад 4,8 га і передати її в оренду на 49 років "СЕ Борднетце-Україна".

На першому етапі реалізації проекту (2016 рік) було заплановано будівництво логістично-виробничої та адміністративно-побутових площ і створення 1 тис. робочих місць, а до 2018 року - збільшення їх кількості до 2 тис.

ТОВ "СЕ Борднетце Україна" відкрили влітку 2006 року в с. Байковці Тернопільській області японською Sumitomo Electric Bordnetze - провідним світовим виробником кабельної продукції. Передбачуваний обсяг інвестицій у проект становив 5-7 млн євро.

Підприємство виробляє кабельні мережі до автомобілів Volkswagen, з 2015 року розпочато серійне виробництво в'язок для Audi. Площа підприємства становить 31,16 тис. кв. м, чисельність працівників перевищує 3,7 тис.

У рамках розширення виробництва в липні 2013 року в Чернівцях на площах заводу "Кварц" було створено невідокремлений виробничий підрозділ компанії, на якому виробляють окремі модулі для формування готової в'язки Volkswagen Golf в кількості близько 250 тис. модулів на тиждень, а в Тернополі в середньому формується близько 7,5-8 тис. готових в'язок для Volkswagen Golf і 1 тис. - для Audi.

ТОВ "СЕ Борднетце-Україна" у 2014 році отримало чистий дохід у розмірі 396,2 млн грн, а в першому півріччі 2015 року - 277,6 млн грн.

Група Sumitomo - одна з найбільших японських корпорацій. До групи входять компанії фінансового сектору, машинобудування, електротехнічної промисловості, чорної і кольорової металургії та багато інших.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram