ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ зробив безстроковими валютні обмеження

Регулятор вирішив не створювати хибних часових орієнтирів.

НБУ зробив безстроковими валютні обмеження
Фото: EPA/UPG

Національний банк 13 грудня ухвалив рішення зробити безстроковими валютні обмеження, чинні в Україні.

"Щоб не створювати учасникам ринку хибні календарні орієнтири щодо процесу лібералізації, Національний банк прийняв рішення зробити безстроковою постанову правління НБУ "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України". Тобто ця постанова буде чинною до моменту скасування останнього з антикризових обмежень", - йдеться в повідомленні регулятора.

Виняток становлять тільки термін обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті і граничний термін для розрахунків за операціями експорту та імпорту. Згідно із законодавством, ці вимоги не можуть бути безстроковими, тому НБУ продовжив їх на чергові шість місяців - до 15 червня 2017 року.

В Україні чинні такі обмеження: обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб на рівні 65%; 120-денний термін розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів; одноденний термін резервування гривні для придбання іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку; заборона на дострокове погашення кредитів від нерезидентів; купівля готівкової валюти фізичними особами на суму до 12 тис. грн на день; ліміт на зняття готівки з валютного рахунку на суму до 250 тис. грн на день тощо.

"Безстроковість постанови не означає, що Національний банк відмовляється від подальшої валютної лібералізації. Навпаки, ми продовжуємо йти заявленим шляхом. Але, ухвалюючи рішення про ослаблення певних вимог, Національний банк орієнтується не на терміни відповідної постанови, а на наявність належних передумов. Тому ми вирішили прибрати календарні терміни, які могли хибно тлумачитися учасниками ринку як часові орієнтири в процесі валютної лібералізації", - пояснив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Зараз передумов для лібералізації немає. По-перше, зросли ризики політичної нестабільності. По-друге, затримується четвертий транш МВФ. А по-третє, є короткострокові ризики, "пов'язані з можливим невиконанням окремими банками програм капіталізації за результатами діагностичного обстеження".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram