ГоловнаПолітика

Законодавством не передбачена перевірка інформації про готівку нардепів, - Холодницький

Холодницький підтвердив відсутність механізму перевірки декларацій

Законодавством не передбачена перевірка інформації про готівку нардепів, - Холодницький
Фото: Макс Требухов

Заступник генерального прокурора - спеціалізований антикорупційний прокурор Назар Холодницький заявив, що механізм перевірки готівки народних депутатів не передбачений в українському законодавстві. Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

"Склалася ситуація, коли декларації подали практично всі чиновники і депутати, але перевірити їх не вдається. Ба більше, законодавством не передбачена можливість перевірити інформацію про готівкові кошти народних депутатів", - зазначив він.

"Щоб зайти в будинок нардепа, суд повинен прийняти відповідне рішення лише після зняття депутатської недоторканності Верховною Радою. Щоб парламент прийняв відповідне рішення, нардепу треба пред'явити підозру. А отже - зібрати докази про неправомірність отримання таких коштів. Це, своєю чергою, неможливо зробити без доступу до житла нардепа. Тож коло замикається", - пояснив Холодницький.

На його думку, нардепи декларували великі суми готівки, "щоб у наступні роки можна було пояснити походження нових придбаних дорогих речей".

Нагадаємо, в.о. директора люстраційного департаменту при Міністерстві юстиції Ганна Калинчук в інтерв'ю LB.ua заявила, що до початку січня НАЗК має передати в Мін'юст порядок проведення перевірки електронних декларацій.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що НАБУ не дійшло порозуміння з Національним агентством з питань запобігання корупції в питанні надання повного доступу до е-декларацій.

У НАЗК у відповідь заявили, що доступ до е-декларацій можуть надавати виключно під час розслідування конкретних кримінальних справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram