ГоловнаПолітика

Вакарчук, Жадан, голови УГКЦ і УПЦ КП закликали Порошенка створити антикорупційні суди

"Час демонструвати волю".

Вакарчук, Жадан, голови УГКЦ і УПЦ КП закликали Порошенка створити антикорупційні суди
Президент Петр Порошенко, Патриарх Филарет и Святослав Шевчук
Фото: пресс-служба президента

Лідер групи "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук 13 грудня зустрівся з президентом Петром Порошенком, щоб передати лист із закликом дати старт створенню системи антикорупційних судів. Під цим зверненням підписався сам Вакарчук, а також письменник Сергій Жадан, актриса Ада Роговцева, голова УГКЦ Святослав і голова УПЦ КП Філарет.

"Ми, підписанти цього листа, наполягаємо на терміновому створенні повноцінної системи незалежних антикорупційних судів, а не тільки Вищого антикорупційного суду, як це передбачено Законом України "Про судоустрій і статус суддів". Цим судам слід розглядати антикорупційні справи по суті, давати згоду на проведення відповідних слідчих дій за клопотанням Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП)", - цитує лист видання ZN.UA.

У зверненні сказано, що без системи незалежних антикорупційних судів діяльність НАБУ і САП буде зведена нанівець.

"Автономія майбутньої системи незалежних антикорупційних судів повинна бути чітко визначена і законодавчо закріплена, їх повноцінне фінансування - забезпечене захищеною статтею державного бюджету. Держава повинна гарантувати спеціальну охорону та надійний захист антикорупційних суддів та їхніх сімей", - ідеться в листі.

"Ми закликаємо Вас негайно почати процес створення належної системи спеціалізованих антикорупційних судів... Зволікання, маніпулювання, розмови про "несвоєчасність" подібного кроку, спроби спотворити або нівелювати зміст і логіку процесу створення системи антикорупційних судів, здійснення будь-якого тиску на членів спеціальної конкурсної комісії або на кандидатів на посади антикорупційних суддів неминуче буде сприйматися суспільством як пряме потурання корупціонерам. Час демонструвати волю", - сказано в листі.

Нагадаємо, в 2015 році в Україні були створені Національне антикорупційне бюро, Антикорупційна прокуратура, Національне агентство із запобігання корупції, Державне бюро розслідувань. Останній орган поки що не запрацював.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram