ГоловнаСвіт

У Пентагоні заявили, що організаторів терактів у Парижі вбито в Сирії

Вбито також ісламіста, який планував теракти у Бельгії.

У Пентагоні заявили, що організаторів терактів у Парижі вбито в Сирії
Фото: EPA/UPG

Міністерство оборони США стверджує, що у Сирії вбито двох імовірних організаторів серії нападів на мирних громадян у Парижі, що відбулися у листопаді минулого року, повідомляє ВВС.

Відомство повідомляє, що обидва підозрюваних загинули 4 грудня в результаті авіаудару, завданого американською авіацією.

У повідомленні Пентагону уточнюється, що йдеться про Салахе Гурме і Саммі Джеду, що перебували у екстремістському угрупованню "Ісламська держава". Американське відомство стверджує, що разом з ними убито ще одного члена угруповання. Його вважають відповідальним за планування нападу на жителів Бельгії, яке бойовики хотіли зробити в 2015 році, але не змогли.

За даними Пентагону, всі троє убитих планували нові напади у країнах Заходу. Подробиць про ці плани відомство не приводить.

Салах Гурма і Саммі Джеду раніше не згадувалися у числі можливих організаторів нападів у Парижі. Вважалося, що за ними стоять Салах Абдеслам, Мухаммед Абріні і Абдельхамід Абауд.

Будинок, де переховувався Абауд, незабаром після нападів взяла штурмом французька поліція. Під час штурму підозрюваний загинув. Абдеслам і Абріні затримані і чекають суду.

Нагадаємо, 13 листопада 2015 року в Парижі відбулася серія терактів. Смертники влаштували низку вибухів, зокрема біля стадіону "Стад де Франс", відкрили стрілянину по відвідувачах кількох ресторанів і захопили заручників у концертному залі "Батаклан". Жертвами терактів стали 130 людей, більш як 350 постраждали.

Напередодні влада Франції заявила про намір продовжити режим надзвичайного стану до 15 липня 2017 року через президентські і парламентські вибори в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram