ГоловнаСвіт

У Німеччині мають намір посилити покарання за фейкові новини

У Берліні вважають, що Росія спробує вплинути на громадську думку перед виборами в ФРН.

У Німеччині мають намір посилити покарання за фейкові новини

У Німеччині політики правлячої коаліції пропонують посилити покарання за умисне поширення фейкових новин через загрозу впливу їх на майбутні вибори в Бундестазі.

Думки деяких з них зібрала газета ZEIT.

"Цілеспрямована дезінформація з метою дестабілізації держави повинна бути покарана", - заявив представник Християнсько-демократичного союзу (партія Меркель) Патрік Зенсбург.

Його однопартієць, голова парламентського комітету з питань внутрішніх справ Ансгар Хевелінг вважає виправданим посилення покарання, якщо йдеться про цілеспрямований характер кампанії. Він безпосередньо вказав на Москву, яка, на його переконання, спробує вплинути на громадську думку перед виборами, які відбудуться восени 2017 року. "Росія зацікавлена в тому, щоб розколоти наше суспільство і посіяти невпевненість. Небезпека висока", - заявив політик.

Водночас голова фракції Соціал-демократичної партії Німеччини Томас Опперманн вважає, що для боротьби з поширенням вигаданих новин і конспірологічних теорій коаліція повинна "поступово звужувати правові рамки і домагатися більш жорстких покарань". На його переконання, Facebook потрібно зобов'язати оперативно видаляти фейкові повідомлення і виставляти інформацію для спростування.

При цьому лідер партії Зігмар Габріель у своєму акаунті в Twitter зажадав захисту від такого явища, як "соціальні боти". У партії пропонують укласти угоду про невикористання в політичній боротьбі неперевірених і сумнівних відомостей.

Загалом у ФРН з великою стурбованістю сприйняли твердження ЦРУ про те, що російські хакери могли сприяти перемозі Дональда Трампа на виборах президента США.

Голова МЗС РФ Сергій Лавров минулої п'ятниці на прес-конференції в рамках зустрічі ОБСЄ в Гамбурзі заявив із приводу звинувачень у спробах Москви дестабілізувати ситуацію в ФРН, що "вже і канцлер Меркель публічно коментувала ці нісенітниці і назвала їх маячнею". Це його висловлювання викликало подив у Німеччині, оскільки нічого подібного канцлер не говорила.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram