ГоловнаЕкономікаФінанси

Фондова біржа ПФТС не працює вже тиждень

Проблеми мали вирішити за день.

Фондова біржа ПФТС не працює вже тиждень
Фото: finclub.net

На фондовій біржі ПФТС уже тиждень не проводять торгів цінними паперами. Біржа припинила торги ще минулого вівторка через якісь "технічні проблеми", роботи з усунення яких планували провести протягом дня. Але ПФТС так і не змогла відновити роботу аж до вівторка, 13 грудня.

Майданчик далі здійснював інформаційний обмін з Розрахунковим центром і Національним депозитарієм з метою забезпечення виконання укладених на біржі договорів з цінними паперами, терміни виконання яких настали. При цьому перестали працювати сайт майданчика і корпоративна електронна пошта.

У прес-службі біржі виданню FinClub повідомили, що 13 грудня ПФТС також не працюватиме.

"Завтра торгів не буде. Сподіваємося в середу запуститися", - сказали там.

FinClub висуває кілька версій того, що сталося. У ПФТС міг минути термін дії договору на використання програмного забезпечення Московської біржі.

Московська біржа була акціонером ПФТС до лютого 2016 року.

Ще одна версія - хакерська атака. У день, коли ПФТС припинила роботу, сталася хакерська атака на Держказначейство і Мінфін.

Неробоча біржа не стала критичною подією для учасників ринку. Оскільки більшість угод на ПФТС укладали з держпаперами, після того як ПФТС припинила роботу, торговці перейшли з ОВДП на біржу "Перспектива" або взагалі проводили операції на позабіржовому ринку. Угод же з акціями зараз проводять дуже мало.

Регулятор - Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку - не побачив нічого екстраординарного у виході біржі з ладу. Комісія отримала повідомлення від ПФТС про проведення регламентних робіт 6-8 грудня, заявили в прес-службі НКЦПФР.

Нагадаємо, увечері в понеділок зник сигнал провайдера "Воля" в Києві. Компанія заявила про зовнішню атаку на мережу. Протягом ночі сервіс частково відновили.

Робота веб-сайтів Мінфіну і Державної казначейської служби вранці 6 грудня була заблокована внаслідок скоординованої професійної хакерської атаки. В результаті кібератаки було пошкоджено мережеве обладнання, деякий час не проводилися платежі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram