ГоловнаПолітика

Горбатюк: Янукович міг не збрехати про відсутність судимості

ГПУ не зможе притягнути екс-президента за неправдиві свідчення.

Горбатюк: Янукович міг не збрехати про відсутність судимості
Фото: 24tv.ua

Екс-президент Віктор Янукович на момент відеодопиту дійсно міг не мати судимості, про що заявив у залі суду. Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" розповів голова Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Юрій Горбатюк.

"Тут є юридичний нюанс. З плином часу - за законом - судимість, залежно від тяжкості злочинів, які були скоєні, погашається. І після того, як вона погашена, він має повне право заявляти, що не судимий. От якби в нього запитали, чи притягувався він до кримінальної відповідальності, тоді його відповідь була б однозначно неправдою. Якщо його судимість на той час погашена, він мав право таке заявляти", - зазначив Горбатюк.

Разом з тим, додав голова департаменту, притягнути Януковича, покарати Януковича за дачу неправдивих свідчень не вдасться і з огляду на те, що він є підозрюваним.

"Думаю, що в цьому випадку притягнути його до відповідальності буде неможливо, саме з тієї точки зору, що він є підозрюваним. Але те, що він погодився свідчити як свідок, усвідомлюючи, що є підозрюваним, дає підстави використовувати ці показання як належний доказ у справі. Відповідно - аналізувати, встановлювати, де правда, де неправда. І використовувати як непрямий доказ у певних звинуваченнях. Якщо ми говоримо, що матеріалами справи встановлено деякі обставини, а особа, яка обвинувачується в певних діях, їх заперечує, ми констатуємо, що вона щось приховує. Саме те, що не було встановлено. Але це, знову ж таки, непрямий доказ, і його можна використовувати в комплексі з іншими", - резюмував Горбатюк.

Докладно про це читайте в повному тексті інтерв'ю "Сергій Горбатюк: «Ми готуємо клопотання про допит Віктора Януковича вже як підозрюваного»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram