ГоловнаСвіт

Голова Рахункового фонду РФ оголосила про повне вичерпання Резервного фонду у 2017 році

Зараз у ньому залишається близько 30 млрд доларів.

Голова Рахункового фонду РФ оголосила про повне вичерпання Резервного фонду у 2017 році
Фото: EPA/UPG

Росія вичерпає Резервний фонд 2017 року і перейде до використання коштів Фонду національного добробуту.

Про це повідомила голова Рахункової палати Тетяна Голікова в інтерв'ю журналу "Огонек".

"За розрахунками бюджету, у 2017-м Резервний фонд буде вичерпано повністю і уряд перейде до використання коштів Фонду національного добробуту (ФНД). Тішить те, що до резервних грошей вдаватися для фінансування бюджетних витрат будуть менше: 2019 року це 140 млрд рублів (у 2017 році - 1,8 трлн рублів). Але є й те, що турбує, - зростання внутрішніх запозичень: до 1,9 трлн рублів на рік, що на 680 млрд більше, ніж у 2016 році. Що більший борг, то більше доведеться віддавати за його відсотки", - сказала вона.

Голікова зауважила, що російська економіка "повністю адаптувалася" до сформованих умов, але тенденція подальшого зростання або падіння поки що незрозуміла. При цьому вона вважає, що "ледь-ледь помітні зрушення" в бік зростання все ж видно.

Минулого тижня Держдума затвердила проект федерального бюджету на 2017-2019 роки, згідно з яким на фінансування дефіциту бюджету 2017 року заплановано використовувати 1,152 трильйона рублів з Резервного фонду і 659,6 мільярдів рублів з Фонду національного добробуту.

Резервний фонд Росії формувався за рахунок нафтогазових доходів. У кращі роки його розмір сягав 140 млрд доларів США, зараз - трохи більше за 30 млрд доларів. У ФНД розміщено ще близько 71 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram