ГоловнаСвіт

Росія заявила про відбиття атаки ІДІЛ на Пальміру

Стверджується, що загинули 300 членів угруповання.

Росія заявила про відбиття атаки ІДІЛ на Пальміру
Город Пальмира, Сирия
Фото: EPA/UPG

Міністерство оборони Росії заявило, що в результаті дій сирійської армії за підтримки російської авіації було вбито більш ніж 300 членів угруповання "Ісламська держава", яка намагалася захопити місто Пальміра.

"Протягом минулої ночі при активній підтримці авіації ВКС Росії сирійські урядові війська відбили всі атаки терористів на Пальміру. Атакуючі бойовики активно застосовували начинені вибухівкою автомобілі зі смертниками, бронетехніку і реактивну артилерію", - йдеться в повідомленні відомства.

По позиціях бойовиків було завдано 64 авіаудари, повідомляє російське Міноборони.

Центр моніторингу з прав людини в Сирії, який перебуває в Британії, повідомляє, що нині бої в районі Пальміри тривають на околицях міста, де розміщуються сади, повідомляє Бі-бі-сі.

Раніше активісти іншої організації, Palmyra Co-ordination Collective, повідомили, що під час триденної кампанії ісламісти захопили міський склад боєприпасів, північні і західні райони, а також нафтові родовища і стратегічно важливі висоти, які займали урядові війська в околицях міста.

Пальміра була звільнена в кінці березня сирійськими збройними силами при підтримці російської авіації. На цьому тижні джихадисти почали наступ, маючи намір знову зайняти місто.

Хоча "Ісламську державу" було вибито з Пальміри в цьому році, околиці міста бойовики так і не покинули. Вони перегруповувались в тіні, чекаючи ідеального моменту для удару. І поки увага всього світу та міць сирійських проурядових сил були зосереджені на Алеппо, вони почали наступ.

Пальміра вважалася стратегічно важливим місцем для ІД через близькість до нафтових родовищ.

Бойовики "Ісламської держави" утримували Пальміру протягом 10 місяців, зруйнувавши численні пам'ятки старовини. Зокрема, джихадисти знищили Тріумфальну арку епохи Стародавнього Риму, три колони і численні статуї. Крім того, ними було підірвано храм, який вважався одним з найбільш значущих пам'яток пізньої античності.

Пальміра - пам'ятник Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. До початку конфлікту в Сирії місто щорічно відвідували понад 150 тисяч туристів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram