ГоловнаПолітика

ГПУ знайшла порушення в деклараціях 53 нардепів

Порушникам загрожує штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень.

ГПУ знайшла порушення в деклараціях 53 нардепів
Фото: inforesist.org

Генеральна прокуратура перевірила декларації половини народних депутатів, матеріали перевірки щодо 53 із них направлено в Національне агентство з питань запобігання корупції.

Про це повідомила на брифінгу начальник Відділу організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції ГПУ Валентина Сеник, передає УНІАН.

"Опрацьовано приблизно половину електронних декларацій народних депутатів. У НАЗК відправлено вже 53 матеріали на вжиття заходів відповідно до закону України про запобігання та протидію корупції. З них із приводу несвоєчасного подання декларації - одна інформація. Неповне відображення даних у декларації - 28 інформацій, порушення обмежень на сумісництво - 11, порушення обмежень у частині отримання подарунків - 2 інформації", - повідомила вона.

Також Сеник зазначила, що всі ці 53 народні депутати можуть бути притягнуті до адміністративної, а не до кримінальної відповідальності, оскільки різниця між задекларованим майном і фактично наявним менша, ніж 250 мінімальних заробітних плат, а інші порушення, виявлені в деклараціях, також караються адміністративно.

Вона пояснила, що адміністративна відповідальність - це стягнення штрафу в розмірі від 850 до 1,7 тис. гривень, а також конфіскація майна, а до посадових осіб, які працюють на виборних посадах, може бути застосоване звільнення з посади терміном до одного року.

Нагадаємо, 30 жовтня в Україні завершилася подача чиновниками вищого рівня електронних декларацій. Декларування показало, що люди при владі мають величезні статки. Зокрема, сума коштів, задекларованих народними депутатами, дорівнює 12,3 млрд грн. Це 31% державного бюджету Молдови на 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram