ГоловнаПолітика

Лубківський закликав підвищити зарплату українських дипломатів до рівня НАБУ

"Детективи НАБУ зараз у моді, я хочу, щоб у моді були і дипломати".

Лубківський закликав підвищити зарплату українських дипломатів до рівня НАБУ
Маркиян Лубкивский
Фото: Макс Требухов

Колишній посол України в Хорватії Маркіян Лубківський закликав підвищити зарплату українських дипломатів до рівня детективів Національного антикорупційного бюро.

"Сьогоднішнє міністерство вимагає серйозного кадрового і фінансового посилення. Зарплата аташе 2-3 тисячі гривень абсолютно неприйнятна, люди в таких умовах працювати не можуть. Українські дипломати повинні отримувати зарплату на рівні детективів НАБУ. Детективи НАБУ зараз у моді, я хочу, щоб у моді були і дипломати", - сказав вінідчас круглого столу в Інституті Горшеніна.

При цьому Лубківський наголосив, що 2016 рік став провальним для української дипломатії.

"Якщо говорити про досягнення української дипломатії за минулий рік, то я сказав би, що це рік поразки і втрачених можливостей", - заявив він. Як приклад він навів референдум у Нідерландах, затримку з безвізовим режимом з Євросоюзом, а також той факт, що Барак Обама став першим президентом США з 1991 року, який не приїжджав в Україну.

"Плюсом я назвав би збережені санкції проти Російської Федерації. Це позитив, хоча я не звик радіти тому, що від нас не зовсім залежить. Але разом з тим, якщо говорити про досягнення української зовнішньої політики, це належить до плюсів", - сказав він.

За словами Лубківського, головними завданнями дипломатії на 2017 рік буде побудова відносин із командою обраного президента США Дональда Трампа, завершення ратифікації Угоди про асоціацію з Євросоюзом, введення безвізового режиму і розвиток відносин з новими членами ЄС (Польща, Хорватія, Литва).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram