ГоловнаСвіт

Британські спецслужби стежили за ізраїльськими лідерами і дипломатами, - ЗМІ

Керівництво MI6 вважало Ізраїль "реальною загрозою стабільності в регіоні".

Британські спецслужби стежили за ізраїльськими лідерами і дипломатами, - ЗМІ
Сноуден
Фото: EPA/UPG

Спецслужби Великобританії десятиліттями стежили за ізраїльськими лідерами і дипломатами.

Про це повідомляє Le Monde із посиланням на документи, надані Едвардом Сноуденом.

Як випливає з документів, під наглядом британської розвідки були диппредставництва Ізраїлю в низці країн, приватні фірми, які виготовляють озброєння, а також наукові центри при університетах. Британці перехоплювали телефонні дзвінки й електронні листи одного із заступників МЗС Ізраїлю, включно з його листуванням із посольствами в Кенії та Нігерії.

При цьому британські спецслужби продовжували працювати в тісному контакті з ізраїльськими колегами, допомагаючи їм здійснювати операції проти руху ХАМАС в Ізраїлі, що не заважало керівництву MI6 вважати Ізраїль "реальною загрозою стабільності в регіоні, передусім через його позиції щодо іранського ядерного досьє" .

ФБР заарештувало "Сноудена номер два"

Нагадаємо, 2013 року Сноуден розповів про методи електронного стеження американських спецслужб. Після викриття у США Сноудена звинуватили в шпигунстві і розголошенні держтаємниці. Колишній співробітник АНБ звернувся із запитами на отримання притулку до влади більш ніж 20 країн. У серпні 2014 року отримав посвідку на проживання в Росії.

Раніше Сноуден заявляв, що побоюється екстрадиції з Росії у США після обрання Дональда Трампа президентом країни. Сноуден не виключив, між Трампом і президентом РФ Володимиром Путіним є домовленість із цього приводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram