ГоловнаСуспільствоПодії

"Кримський диверсант" Панов розповів про тортури у ФСБ

Його били струмом і імітували розстріл.

"Кримський диверсант" Панов розповів про тортури у ФСБ

Громадянин України Євген Панов, заарештований окупаційною владою в Криму у справі так званих "диверсантів", відправив у Слідчий комітет РФ заяву про катування.

Про це пише видання "Медиазона".

Панов повідомив, що в ніч на 7 серпня 2016 року, коли він перетинав кордон Криму, його попросили вийти з машини для огляду. Біля входу в пересувний вагончик його вдарили по голові чимось твердим. "Я впав і відчув, що лежу у власній калюжі крові", - написав Панов. Усередині вагончика він бачив кількох людей у масках. На голову йому вдягнули щільний мішок; затриманого поклали на підлогу машини, в якій відвезли в якесь приміщення, де протримали до вечора.

Увесь цей час, за словами Панова, його катували. "Били трубою залізною в ділянці голови, спини, нирок, рук, ніг, затягували наручники ззаду до оніміння рук, підвішували за наручники: згинали мої ноги в колінах, застібали наручники попереду трохи нижче від колін і вставляли під коліна залізну палицю, після чого двоє чоловіків, узявшись з двох боків, піднімали цю палицю і мене, від чого я відчував дикий біль", - повідомив він.

"Крім того, під час тортур на мій статевий член наділи хомут і затягували його до посиніння, при цьому чоловіки запитували: "Кого ти приїхав підривати?" Я не міг відповісти на це питання, оскільки не мав такої мети, і я не розумів, чому вони так вважають", - розповів Панов.

Через деякий час Панова з мішком на голові вивели на вулицю і "повідомили, що будуть розстрілювати". "Я повірив, оскільки чув, як перезаряджають затвори зброї". Коли мішок ненадовго стягнули з голови, затриманий встиг роздивитися двох чоловіків, які катували його: на вигляд їм було по 35 років, і Панов готовий їх упізнати.

Близько дев'ятої чи десятої години вечора 7 серпня його з мішком на голові знову поклали на підлогу автомобіля і кудись повезли. "Коли мене привезли в автомобілі, імовірно, в Сімферополь, мене завели в якесь приміщення, мішок з голови не знімали і продовжили мене катувати: скотчем приклеїли електроди від електрошокера до коліна правої і лівої ноги і попереку, вмикали подачу струму, в результаті чого я кілька разів непритомнів. Мене приводили до тями водою. Мої губи від ударів струмом потріскалися". Весь цей час Панова били руками і ногами.

Як припускає Панов, тортури тривали до 9 серпня. "Я пам'ятаю, що вони припинилися вдень, і мене з мішком на голові повезли кудись, як я потім зрозумів - це був суд". У суді йому відкрили очі і наказали підписати якийсь документ. "Що я підписував, я не знаю", - уточнює Панов. Після цього його провели в зал засідань, де він побачив "жінку в цивільному одязі" і чоловіка - "як мені згодом стало відомо, це Захтей Андрій Романович".

Нагадаємо, в серпні ФСБ заявила про затримання кількох людей, які нібито готували теракти в Криму. Ними, зокрема, виявилися виконроб з Євпаторії Андрій Захтей, водій автобуса АТП Запорізької АЕС Євген Панов. Також відомі імена ще двох заарештованих - кримчанина Редвана Сулейманова і харківського далекобійника Володимира Присича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram