ГоловнаПолітика

Прокуратура закрила справу проти капітана, який вивів судно із Криму

Кримінальне переслідування за патріотизм припинили.

Прокуратура закрила справу проти капітана, який вивів судно із Криму
Фото: Facebook/Лариса Сарган

Прокуратура закрила кримінальне провадження стосовно капітана, який вивів судно з окупованого Криму, повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у фейсбуці.

"У п'ятницю, 2 грудня 2016 року, відбулася зустріч генерального прокурора України Юрія Луценка з власником компанії, який 2015 року з патріотичних міркувань вирішив вивести власний бізнес з окупованої території півострова Крим. Із цією метою судно, яке належало підприємцеві, вивели до материкової частини України в лютому 2015 року. Але 22 червня 2015 капітанові судна після переходу в порт Бердянська було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію Україна і виїзду з неї)", - виклала обставини справи Сарган.

Численні спроби власника компанії довести відсутність злого умислу і безпідставність висунутих звинувачень не дали результату.

Народний депутат Мустафа Джемілєв попросив Луценка взяти справу під контроль. Той визначив підслідність справи за прокуратурою Автономної Республіки Крим.

"Проаналізувавши зібрані під час досудового розслідування докази, процесуальний керівник прийняв рішення про відсутність у діянні капітана судна складу злочину, передбаченого ст. 332-1 КК України, і закриття кримінального провадження, про що було повідомлено власника судна під час зустрічі", - повідомила Сарган .

Вона додала, що в окупованому Криму поки що залишаються члени сім'ї судновласника, тому його ім'я і назву судна вирішили не оприлюднювати.

Нагадаємо, за два з гаком роки після захоплення Криму Росією українські правоохоронці затримали лише чотири судна, які незаконно заходили в порти Криму. Усього в портах півострова за цей час було зафіксовано понад 600 плавзасобів, у тому числі 260 іноземних торгових суден, йдеться в статті LB.ua. При цьому силовики не завжди затримують в українських портах судна, які незаконно відвідували Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram