ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ почав публікувати дані про незаконні пункти обміну валюти

За жовтень у столиці виявили 32 нелегальні пункти.

Національний банк України створив на своєму веб-сайті окремий розділ, присвячений незаконним пунктам обміну валюти.

Зараз у ньому є інформація про 32 пункти, які були виявлені Нацбанком у жовтні. На сторінці опубліковано адресу нелегального обмінника і його фотографію.

Обмінник на проспекті Соборності (Возз'эднання), 1
Фото: bank.gov.ua
Обмінник на проспекті Соборності (Возз'эднання), 1

При цьому прес-служба НБУ підкреслює, що не має повноважень боротися з незаконними обмінними пунктами. Згідно із законодавством, це входить до компетенції Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України та Державної фіскальної служби.

Головною причиною розвитку чорного ринку обміну валют у НБУ вважають існування 2% -го збору до Пенсійного фонду з валютообмінних операцій. Нелегальні пункти не стягують із покупців цей збір, за рахунок чого валюту там продають дешевше, ніж в офіційних. У зв'язку з цим Національний банк сподівається на скасування 2%-го збору Верховною Радою України.

Нагадаємо, минулого тижня в Києві заарештували шахрая, який організував роботу фальшивих пунктів обміну валют у трьох районах Києва.

Він орендував на кілька днів торговий кіоск, маскував його під обмінник і розміщував в інтернеті оголошення з пропозицією обміну валюти за вигідним курсом. Коли клієнт передавав касирові валюту, той виходив у сусідню кімнату, нібито щоб покласти гроші в сейф. Насправді він тікав із місця злочину через дірку в стіні або даху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram