ГоловнаПолітика

Адвокат Новіков зустрівся в Грозному з Карпюком та Клихом

Карпюка можуть етапувати з СІЗО 5 грудня.

Адвокат Новіков зустрівся в Грозному з Карпюком та Клихом
Николай Карпюк и Станислав Клых
Фото: РБК-Украина

Адвокат незаконно засуджених у Росії українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха Ілля Новіков відвідав їх у п'ятницю, 2 грудня, у СІЗО в Грозному.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

За словами Новікова, обидва українці почувають себе добре. Карпюка, найімовірніше у понеділок, 5 грудня, етапують з СІЗО в Чечні. Інформації, до якої саме колонії перевезуть засудженого українця, у адвоката немає.

Щодо Клиха, то, за словами Новікова, Станіслав виглядає і почуває себе краще, ніж під час суду, апеляції у Верховному суді Росії в жовтні. Він поправився, набрав 5 кілограмів.

"Його до нового року найімовірніше не етапують, тому що у нього ще не набув чинності другий вирок. Йому додали 1 місяць за образу прокурорів у самому процесі, і поки апеляцію не розглянуть, і ці документи не доставлять в СІЗО, його не відвезуть з Грозного", - пояснив адвокат.

Напередодні стало відомо, що Міністерство юстиції Росії отримало і вивчає запит України про передачу засуджених в Росії українських громадян Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, а також їхнє звернення про це.

У вівторок в Мін'юсті України повідомили, що отримали від ув'язнених у Росії українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка звернення про повернення в Україну і готують негайне відправлення запитів про це в Росію.

У середині листопада Станіслав Клих і Микола Карпюк через консулів України в Росії передали документи для підготовки позову в Європейський суд з прав людини.

У червні Міністерство юстиції України вже зверталася до Росії із запитом про видачу Клиха і Карпюка, а в серпні українська сторона відправила повторний запит.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно, а свідчення і зізнання були отримані російським слідством під тортурами. Російський правозахисний центр "Меморіал" визнав їх політв'язнями.

Нагадаємо, 26 жовтня Верховний суд Росії визнав законним вирок українцям Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, засудженим на 22,5 і 20 років позбавлення волі у справі про участь у бойових діях проти федеральних військ в першу чеченську кампанію.

У зв'язку з цим у правозахисній організації Amnesty International заявили, що засуджені в Росії Микола Карпюк та Станіслав Клих стали жертвами пародії на правосуддя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram