ГоловнаСуспільствоЖиття

Полтавський суд відпустив хакера, якого шукали правоохоронці 30 країн світу

Суддя аргументувала це рішення тим, що Капканов є громадянином України.

Полтавський суд відпустив хакера, якого шукали правоохоронці 30 країн світу

Жовтневий районний суд Полтави відмовився дати дозвіл на арешт підозрюваного в кіберзлочині Геннадія Капканова, якого протягом чотирьох років шукали правоохоронні органи 30 країн світу.

Про це повідомляє місцевий сайт "Полтавщина" з посиланням на власні джерела.

1 грудня суд розглянув клопотання прокурора, який просив для підозрюваного 40 діб тимчасового арешту. Аргументував він це тим, що справа міжнародна, тому Капканова треба тримати під арештом, щоб потім передати іншій країні.

Слідчий суддя Лариса Кулешова не задовольнила клопотання прокурора. Вона аргументувала це тим, що Капканов є громадянином України, а згідно із законом, за такі злочини українців не видають іншим країнам.

"Тому в цьому випадку немає необхідності тримати підозрюваного під вартою", - сказала вона.

Затримання Капканова було частиною міжнародної спецоперації, яка координувалася з офісу Європолу в Гаазі. Розслідування цієї справи проводила німецька поліція у співпраці з правоохоронними органами 30 країн світу. Йому інкримінують 1152 злочини, якими він завдав збитків на 6 млн євро.

За місцевими законами йому загрожує 10 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 1 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив про затримання в Україні організатора кіберзлочинної групи Avalanche. Напередодні полтавські ЗМІ повідомили про спецоперацію КОРДу, який зі стріляниною затримав чоловіка в центрі міста. Підозрюваний чинив збройний опір, зокрема, стріляв у силовиків у відповідь. Ніхто не постраждав.

Міжнародний синдикат Avalanche займався розповсюдженням шкідливих програм, фішингу, розсиланням спаму, а також відмиванням грошей. Під час спецоперації правоохоронці знайшли 220 серверів, які використовувала група, і заблокували 800 тисяч доменів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram