ГоловнаКультура

Суд у Києві наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря" (доповнено)

Постанову суду направили в Інтерпол.

Суд у Києві наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря" (доповнено)
Посетителы выставки КРЫМ, ЗОЛОТО И ТАЙНЫ ЧЕРНОГО МОРЯ в музее Aлларда Пирсона в Амстердаме, Нидерланды, 21 августа 2014.
Фото: EPA/UPG

Печерський районний суд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря", яка 2014 року проходила в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Про це повідомляють на сайті прокуратури АР Крим, за клопотанням якої і було ухвалено це рішення.

У повідомленні сказано, що прокуратура Криму здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактом відмови музею Алларда Пірсона повернути музейні експонати цієї виставки в Україну.

За клопотанням прокурора Печерський районний суд Києва постановою наклав арешт на експонати. Документ передали в Інтерпол "з метою забезпечення міжнародного розшуку арештованого майна".

Як повідомила LB.ua перша заступниця міністра культури Світлана Фоменко, постанова суду була винесена ще в травні цього року. Цей арешт зроблено з метою не допустити переміщення, присвоєння або використання вищезгаданих музейних експонатів. Таким чином, заявила Фоменко, без дозволу України Нідерланди не зможуть переміщувати або вивозити об'єкти виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря", навіть якщо рішення суду буде не на користь України.

Зокрема, в постанові Печерського суду №57971022 від 24 травня 2016 року йдеться про те, що музейні експонати виставки в Амстердамі є власністю держави Україна. Страхова вартість експонатів, переданих на виставку, становить 1 438 623 євро. Відмовившись передати музейні об'єкти Міністерству України, музей Алларда Пірсона, згідно з постановою, скоїв злочин і завдав матеріальної шкоди у великих розмірах. Об'єкти, таким чином, стають речовими доказами. Йдеться про 565 музейних предметів, які знаходяться на балансі кримських музеїв.

Нагадаємо, 14 грудня Окружний суд Амстердама ухвалить рішення про те, кому повертати експонати виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря", які прибули в Нідерланди з кримських музеїв. Судовий розгляд відбувається між двома сторонами: Україною і кримськими музеями, які хочуть повернути експонати, що виїхали на виставку. Експонати відомі під загальною назвою "Скіфське золото", але серед них немає об'єктів із золота, а є предмети, знайдені під час археологічних експедицій в Криму.

Виставка в амстердамському музеї проходила 2014 року і завершилася після окупації Криму Російською Федерацією. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України, і Міністерство культури України має вирішити, куди повернуться об'єкти з голландської виставки. Кримські музеї наполягають на нерозривності колекцій і на тому, що експонати, вивезені з Криму до анексії його Росією, повинні повернутися в музеї, звідки були взяті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram