ГоловнаПолітика

Український корабель підплив до захоплених Росією бурових, щоб зібрати докази

Україна готує міжнародний позов щодо порушень морського права.

Український корабель підплив до захоплених Росією бурових, щоб зібрати докази
"Григорий Куропятников"
Фото: kchf.ru

Українські прикордонники під час спеціальної морської операції на кораблі морської охорони "Григорій Куроп'ятников" за участю представників СБУ, Військової прокуратури, Екологічної інспекції, "Нафтогазу", "Чорноморнафтогазу" й інших органів зафіксували факти порушень норм міжнародного морського права з боку РФ в районі Одеського газового родовища в північно-західній частині Чорного моря.

Як розповів журналістам у п'ятницю перший заступник начальника Південного регіонального управління Держприкордонслужби України Віктор Бабюк, у цьому районі Чорного моря були виявлені дві самопіднімальні бурові установки, які раніше захопила Російська Федерація при окупації Криму – "Україна" і "Таврида", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Крім того, прикордонники під час спецоперації зверталися до осіб, які захопили ці бурові установки, через міжнародні канали безпеки мореплавання, однак відповіді на запити не отримали.

Незабаром у район місця розташування бурових установок прибув російський військовий корабель. Він, порушуючи норми міжнародного морського права, здійснював небезпечне маневрування біля українського прикордонного судна, і тільки завдяки діям командира українського корабля зіткненню вдалося запобігти.

Усі порушення норм міжнародного морського права та іншого міжнародного законодавства українські правоохоронці задокументували у відповідних актах. Найближчим часом цю інформацію буде узагальнено та передано до відповідних органів.

Нагадаємо, у вересні президент Петро Порошенко оголосив, що Україна подасть позов про початок арбітражного провадження проти Росії з приводу захисту прав та інтересів України, які гарантовані конвенцією ООН із морського права 1982 року.

Позов пов'язаний, зокрема, з видобутком нафти і газу з морського шельфу України, морських ресурсів і забрудненням вод Чорного моря, у тому числі під час будівництва Керченського мосту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram