ГоловнаПолітика

"Південмаш" забезпечив відвантаження в США двох перших ступенів ракет-носіїв Antares

Запуски Antares поновилися в жовтні.

"Південмаш" забезпечив відвантаження в США двох перших ступенів ракет-носіїв Antares
Фото: yuzhmash.com

Держпідприємство "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" забезпечило відвантаження в інтересах американської Orbital ATK двох основних конструкцій першого ступеня ракети-носія середнього класу Antares.

Як повідомили агентство "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Державного космічного агентства України, в четвер ракети були відвантажені з заводу в Миколаївський порт для відправлення до місця старту.

Замовник прийматиме вироби в американському порту в штаті Делавер.

Україна співпрацює з США за проектом Antares з 2008 року. З 2013 року в рамках програми виконано шість з восьми передбачених контрактом з NASA до 2016 року рейсів: два запуски в 2013 році, три - в 2014 році, з них один невдалий, і один - у жовтні 2016 року.

Основна конструкція першого ступеня ракети-носія спроектована ДКБ "Південне" і виготовлена на ДП "Південмаш". У кооперації за проектом також беруть участь українські "Хартрон-АРКОС", "Хартрон-ЮКОМ", "Чезара", "Рапід".

Після аварії ракети-носія Antares у жовтні 2014 року, пов'язаної з несправністю двигунів AJ26 (модифіковані радянські НК-33), американська Orbital ATK прийняла рішення замінити маршовий двигун першого ступеня. За підсумками конкурсу для нової версії Antares як двигуни першого ступеня були обрані російські киснево-гасові двигуни РД-181 (експортна версія РД-191) виробництва НВО "Енергомаш". Українські фахівці забезпечили заміну і ув'язку нових двигунів першого ступеня при мінімальній зміні базової конфігурації ракети.

До кінця 2018 року в рамках програми планують здійснити п'ять пусків ракети-носія Antares, з 2019-го по 2024 рік - ще шість.

США в зв'язку з введеними в 2014 році обмеженнями на військово-технічну співпрацю з РФ через анексію Криму до 2019 року планують повністю відмовитися від російських двигунів РД-180, якими оснащені РН Atlas 5 американської United Launch Allianсе (ULA). Поставки РД-181, якими оснащуються нові ракети-носії Antares для МКС, обмежені цивільною галуззю. В оголошеному в червні 2015 року ВВС США конкурсі з розробки двигунів замість російських РД-180 взяло участь українське ДКБ "Південне" (Дніпропетровськ) зі своїм новим рідинним РД-815.

У цей час Україна і США продовжують переговори про співпрацю в галузі ракетного двигунобудування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram