ГоловнаПолітика

Держдума РФ назвала ворожою українсько-польську Декларацію пам'яті і солідарності

"Ухвалення такого рішення було натхненне неприязню до Радянського Союзу і Російської Федерації".

Держдума РФ назвала ворожою українсько-польську Декларацію пам'яті і солідарності
Фото: EPA/UPG

Державна дума Росії в середу прийняла заяву, якою засудила українсько-польську Декларацію пам'яті і солідарності, що визнає роль пакту Ріббентропа-Молотова від 23 серпня 1939 року в початку Другої світової війни.

"Депутати Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації рішуче засуджують акт парламентів Польщі та України, відкидають саму ідею заднім числом переписати історію і провести ревізію початку і підсумків Другої світової війни. Не можна не відзначити, що ухвалення такого рішення нашими колегами-парламентарями було натхненне неприязню не тільки до колишнього Радянського Союзу, а й до Російської Федерації, стало можливим у ситуації тієї крайньої русофобії, яка, на жаль, вирізняє сьогоднішню політику Польщі і України. Політики обох країн намагаються затушувати проблеми своїх взаємин, демонструючи бажання «дружити проти спільного ворога»", - йдеться в заяві російських депутатів.

Росія вважає, що декларація - це спроба переглянути історію і вирок Нюрнберзького трибуналу, і пообіцяла заблокувати "ревізію післявоєнного світоустрою".

Держдума також закликала парламенти США і Великобританії до своєї заяви.

"Депутати Державної думи, вважаючи, що прийнята Сеймом Республіки Польща та Верховною Радою України «Декларація пам'яті і солідарності» суперечить нормам міжнародного права, будуть ставитися до будь-яких спроб спиратися на факт її прийняття з боку третіх країн і міжнародних організацій як до ворожих дій щодо Російської Федерації з усіма супутніми наслідками для взаємин", - також сказано в рішенні Держдуми.

Нагадаємо, що 2015 року Верховна Рада перейменувала День Перемоги в День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і заявила про відмову України від терміна "Велика Вітчизняна війна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram