ГоловнаСвіт

У Польщі закликали Нідерланди не відмовлятися від асоціації з Україною

У голландському посольстві в Польщі заявили, що відносини між Україною і Нідерландами є хорошими.

У Польщі закликали Нідерланди не відмовлятися від асоціації з Україною
Фото: poland-ukraine.com.ua

Дев'ять неурядових організацій Польщі звернулися до парламенту Нідерландів із закликом погодитися на ратифікацію країною Угоди про асоціацію України з ЄС.

Відповідне звернення активісти передали перед посольством країни у Варшаві заступникові посла Нідерландів у Польщі, раднику-посланцю Рафаелю Варзі ван Кібеду, передає "Укрінформ".

"Ми хотіли б звернутися до суспільства і влади Голландії з великим розумінням поставитися до вибору українського суспільства, оскільки Майдан не був першим проявом проєвропейських настроїв українського народу", - заявив перед врученням звернення голландському дипломату один з підписантів звернення, голова Об'єднання українців у Польщі (ОУП ) Петро Тима.

Він нагадав, що студентська молодь виходила на Майдан за європейські цінності ще далекого 1990 року, а згодом були Помаранчева революція і Революція Гідності.

"Це - певний цикл, який показує, що українське суспільство шукає свого шляху в Європу і бачить себе ментально серед народів Центральної та Східної Європи", - підкреслив Тима.

За його словами, українці і поляки, які підписали звернення, вважають, що цей процес треба завершити, а Україна в майбутньому має стати повноправним членом Євросоюзу. Голова ОУП зазначив, що українці як ніхто інший заслужили, щоб бути в ЄС, оскільки заради європейських цінностей вони три роки тому віддавали своє життя на Майдані.

"Ми закликаємо, щоб голландське суспільство відкинуло стереотипи, відкинуло російську пропаганду, яка подає неправдиву інформацію про ситуацію в Україні, і в цей складний момент послала сигнал, що Європа відкрита для України", - підкреслив Тима.

Після цього українська активістка Катерина Березовська зачитала перед присутніми текст звернення англійською мовою.

"Ми просимо вас підтримати Угоду про асоціацію між Україною та Нідерландами, які є важливим і шанованим партнером у Євросоюзі, і приєднатися до когорти 27 європейських партнерів з інших країн-членів, які вже висловили своє позитивне ставлення до цього питання", - йдеться в тексті звернення.

Березовська також вручила голландському дипломату букет із 29 тюльпанів - один із символів Голландії, як подяку голландцям, що вони дуже виважено підходять до вирішення цього питання. Вручення 29 тюльпанів саме 29 листопада є символічним нагадуванням, що саме цього дня три роки тому проходив саміт "Східного партнерства" у Вільнюсі, на якому екс-президент Віктор Янукович відмовився підписати Угоду про асоціацію України з ЄС. Активістка зазначила, цього разу вони не хотіли б почути негативну відповідь від європейських партнерів.

Після вручення звернення ван Кібед зазначив, що в грудні Рада ЄС проведе важливу зустріч у Брюсселі з приводу Угоди про асоціацію, і він висловив надію, що рішення "буде позитивним для України".

"Ми відправимо це (звернення - ред.) у Нідерланди. Спасибі за те, що ви прийшли сюди і подали звернення", - зазначив дипломат.

Він додав, що між Україною і Нідерландами відносини є хорошими, а звернення буде уважно вивчено в Амстердамі.

Звернення до парламенту Нідерландів підписали Об'єднання українців у Польщі, фонд "Наш вибір", Євромайдан-Варшава, Товариство друзів України, Спілка українських студентів у Польщі, Польсько-українська господарча палата, Громадський комітет солідарності з Україною, асоціація "За вільну Росію", редакція журналу "Політична критика" і кілька фізичних осіб.

Раніше уряд Нідерландів пообіцяв врахувати результати референдуму в країні, на якому через низьку явку більшість виборців висловилися проти підписання владою Угоди про асоціацію з Україною. Уряд Нідерландів планує визначитися з власною позицією з цього приводу до 15-16 грудня, коли має відбутися засідання Європейської ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram