ГоловнаПолітика

Прокуратура Відня підтвердила отримання запиту на екстрадицію Фірташа в Іспанію

Український олігарх відкидає звинувачення у відмиванні грошей.

Прокуратура Відня підтвердила отримання запиту на екстрадицію Фірташа в Іспанію
Фото: Макс Левин

Запит на екстрадицію українського мільярдера Дмитра Фірташа надійшов по офіційних каналах в Австрію і вивчається прокуратурою Відня, інформує Deutsche Welle.

Згідно з процедурою, якщо прокуратура не виявить обставин, що суперечать видачі підозрюваного, справа буде передана до суду. При наявності позитивного рішення суду останнє слово - за австрійським міністерством юстиції, повідомили в прес-службі відомства.

Як повідомлялося, українського олігарха Дмитра Фірташа оголошено в розшук Антикорупційною прокуратурою Іспанії разом з двома його ймовірними спільниками - громадянами України. Фірташа звинувачують у відмиванні грошей в Іспанії. Одночасно з видачею ордера на розшук в Барселоні і в місті-курорті Марбелья 24 листопада були затримані п'ять інших можливих спільників Фірташа.

За даними прокуратури, ці люди створили для Фірташа низку офшорних компаній, хоча певна частка капіталів осідала в Іспанії і вкладалася в нерухомість. Йдеться, за даними прокуратури, про "десятки мільйонів євро незаконного походження".

"Нам відомі повідомлення в іспанській пресі про нашого клієнта, Фірташа. Він категорично відкидає озвучені звинувачення", - відповіли на запит DW австрійські адвокати українського олігарха. Представник Фірташа не повідомив, чи перебуває мільярдер досі у Відні.

Після позитивного рішення суду в минулому році Українська прокуратура повернула його закордонний паспорт і заставу в 125 млн євро. Фірташу тільки треба час від часу відзначатися в правоохоронних органах.

Варіантів сховатися від слідства в олігарха мало - йому закрито в'їзд до більш ста країн світу, з якими у США та Іспанії діють угоди про екстрадицію. В Україні Фірташу також загрожує арешт, про що неодноразово особисто заявляв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Серед країн, куди він міг би поїхати - Росія.

У кінці грудня або в січні в Відні очікується розгляд у другій судовій інстанції запиту про екстрадицію Дмитра Фірташа в США.

Нагадаємо, в США Фірташа звинувачують в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму 18,5 мільйонів доларів хотів отримати дозволи на видобуток титану в Індії. Олігархові загрожує до 50 років в'язниці і конфіскація всіх активів. Навесні 2015 року в суді першої інстанції Фірташ отримав перемогу, його адвокати добилися відмови у видачі олігарха США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram