ГоловнаСвіт

У Білорусі стратили винного у потрійному вбивстві

Понад 400 людей в країні засуджені до смертної кари з початку 1990-х.

У Білорусі стратили винного у потрійному вбивстві
Фото: spring96.org

У Білорусі виконаний вирок до страти щодо жителя Лідського району Івана Кулеша. Про це повідомив координатор кампанії "Правозахисники проти смертної кари в Білорусі" Андрій Полуда з посиланням на родичів розстріляного.

Передбачувана дата виконання смертного вироку - 5 листопада. Точна дата буде відома після отримання родичами свідоцтва про смерть.

Смертний вирок Івану Кулешу суд виніс 20 листопада 2015 року. Він був визнаний винним у трьох вбивствах, крадіжці, грабежі і спробі ще одного вбивства. Пом'якшувальними фактами були визнані наявність малолітньої дитини у Івана Кулеша, його особисте зізнання в скоєнні злочинів і з'явлення із зізнанням. До обтяжливих факторів зарахували п'яний стан Кулеша під час злочинів і його колишні злочини.

Під час розгляду в апеляційному порядку скарги колегією Верховного суду засуджений сказав, що повністю згоден з винесеним йому вироком, оскільки позбавив людину життя. Прохання про помилування на ім'я президента він не подавав.

За даними правозахисників, всього в Білорусі з моменту проголошення її незалежності на початку 1990-х років засудили до смертної кари понад 400 осіб.

Правозахисники, а також Європейський союз закликають Білорусь приєднатися до всесвітнього мораторію на смертну кару.

За даними правозахисної організації Amnesty International, як мінімум 22 країни в світі виконують смертну кару

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram