ГоловнаСвіт

Зімбабве перейшла на власну валюту через брак доларів

Загальний обсяг емісії склав $10 млн.

Зімбабве перейшла на власну валюту через брак доларів
Зимбабве
Фото: EPA/UPG

Уряд Зімбабве провів емісію власних банкнот, спричинену нестачею доларів США, які служать у країні офіційним засобом розрахунку.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Номінал так званих гарантійних зобов'язань (bond notes) зімбабвійського Резервного банку прирівняно до долара США. Загальний обсяг емісії склав $10 млн.

Американський долар використовують у країні з 2009 року, після виведення з обігу національної валюти через гіперінфляцію. Відтоді, крім долара, у країні було в обігу кілька інших іноземних валют, включаючи південноафриканський ранд і китайський юань.

У липні перший заступник голови Банку Росії Ксенія Юдаєва у спеціальному ролику розповіла про гіперінфляцію - "супутницю криз і воєн". Як приклад у ролику наведено, зокрема, і ситуацію в Зімбабве 2008 року.

Останніми роками Зімбабве переживає гостру фінансову кризу. У результаті невдалої земельної реформи африканська країна перетворилася з експортера продовольства в імпортера. Одним із наслідків перетворень став швидкий розгін інфляції. За підсумками 2007 року зростання цін перевищило 100 тис. відсотків.

Це змусило уряд включити друкарський верстат і випускати банкноти великого номіналу. Влітку 2008 року була надрукована купюра в 100 млрд зімбабвійських доларів. У кінцевому рахунку влада відмовилася від національної валюти і перейшли на долар США. За один американський долар 15 червня 2015 року давали 250 трлн зімбабвійських.

Нагадаємо, що у вересні президент Зімбабве відкрив пам'ятник самому собі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram