ГоловнаСвіт

Швейцарія проводить референдум про дострокове закриття АЕС

Якщо більшість підтримає ініціативу партії "зелених", то всі 5 атомних станцій Швейцарії припинять свою роботу в наступні 13 років.

Швейцарія проводить референдум про дострокове закриття АЕС

У Швейцарії проходить референдум про обмеження терміну експлуатації атомних електростанцій 45 годинами.

Якщо більшість жителів країни підтримають пропозицію партії "зелених", то Швейцарія повністю відмовиться від атомної енергетики вже з 2029 року, повідомляє ВВС.

Три найстаріші з п'яти нині діючих АЕС будуть в цьому випадку закриті вже в наступному році, ще одна в 2024 році і остання - в 2029 році.

Зараз на ці п'ять станцій сукупно припадає близько 40 відсотків вироблюваної в країні електроенергії.

Опитування громадської думки показують невелику перевагу тих, хто схвалює ініціативу "зелених".

Противники цієї ідеї вказують, що Швейцарія не зможе так швидко перейти на відновлювальні джерела електроенергії і їй доведеться експортувати електрику з сусідніх країн.

"Якщо говорити конкретно, то це означає, що в 2017 році ми втратимо третину тієї електроенергії, яку нам дають АЕС. А це стільки, скільки в середньому щорічно споживає електрики половина домогосподарств Швейцарії", - заявляє один з критиків пропозиції член Федеральної ради Швейцарії Дідьє Буркхальтер.

Раніше уряд країни прийняв план розвитку енергетики до 2050 року, в рамках якого вирішено не будувати більше нові АЕС, а поступово переходити на енергію вітру, сонця і біопального.

Нагадаємо, в 2011 році Нацрада Швейцарії підтримала рішення уряду про планомірне виведення з експлуатації всіх розташованих на території країни АЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram