ГоловнаСвіт

Штаб Клінтон готовий взяти участь у перерахунку голосів у ключових штатах

Штаб Клінтон готовий взяти участь у перерахунку голосів у ключових штатах
Фото: EPA/UPG

Виборчий штаб Гілларі Клінтон готовий взяти участь у перерахунку голосів у штатах Вісконсин, Пенсильванія і Мічиган, який ініціює колишній кандидат у президенти США від Партії зелених Джилл Стайн.

Про це в суботу повідомив юрист штабу Клінтон Марк Еліас, пише Bloomberg

Він наголосив, що Демократична партія не буде ініціювати перерахунок, оскільки вона  не має доказів зовнішнього втручання в систему голосування. Але якщо Стайн доб'ється перерахунку, то штаб Клінтон братиме участь, хоча і без будь-яких очікувань. За словами Еліаса, це обов'язок кандидата, за якого проголосували понад 64 млн американців.

"Незалежно від перспективи змінити результати виборів у будь-якому зі штатів, ми вважаємо за необхідне, щоб наш штаб був представлений у судових процесах і представлений на місцях для контролю за самим процесом перерахунку", - сказав Еліас.

Джилл Стайн, яка завоювала на виборах трохи більше одного відсотка голосів виборців, у заяві, оприлюдненій на її сайті, повідомила, що виступає з ініціативою перерахунку голосів, не маючи на меті допомогти Клінтон, а в інтересах "захисту нашої демократії". Формальною причиною перерахунку зазначено те, що машини для голосування, які використовуються в ключових штатах могли бути уразливі для хакерів.

Нагадаємо, що за Гілларі Клінтон проголосували на 2 млн більше людей, ніж за Дональда Трампа. Але вона все одно програла вибори, оскільки Трампа підтримали більше штатів.

Виборча система США влаштована таким чином, що президента обирає не вся країна загалом, а кожен штат окремо. У результаті вона більш прихильна до тих кандидатів, які перемагають, нехай і зі скромною перевагою, але у великій кількості штатів, ніж до тих, хто здобуває нищівну перемогу, але всього в декількох густонаселених штатах.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram