ГоловнаПолітика

Іспанія оголосила Фірташа в міжнародний розшук

Слідство вийшло на українського олігарха завдяки документам, які знайшли під час обшуку в сина Черновецького.

Іспанія оголосила Фірташа в міжнародний розшук
Фото: dmitryfirtash.com

Антикорупційна прокуратура Іспанії оголосила в міжнародний розшук українського бізнесмена Дмитра Фірташа. Його підозрюють у відмиванні великих сум грошей.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Як розповів представник прокуратури, Фірташа оголошено в розшук разом із двома спільниками - громадянами України. Їхні прізвища поки що не називають "в інтересах слідства".

Крім того, одночасно з видачею ордера на розшук у Барселоні та в місті-курорті Марбелья 24 листопада затримали п'ятьох інших спільників Фірташа. Вони безпосередньо займалися відмиванням капіталів українського олігарха. Серед затриманих - відомий іспанський адвокат Антоніо де Фортуні.

"Ці люди створили для Фірташа низку офшорних компаній у Панамі, хоча певна частина капіталів осідала в Іспанії - вкладалася в нерухомість. Ідеться про десятки мільйонів євро незаконного походження", - зазначив представник іспанської прокуратури, відмовившись при цьому назвати точні суми коштів.

Він також повідомив, що справу Фірташа розглядає прокуратура в рамках операції "Варіола", яку відкрили в липні 2016 року з арешту в Барселоні сина колишнього мера Києва Леоніда Черновецького Степана і ще 11 осіб, також підозрюваних у відмиванні грошей. Степана Черновецького звільнили з-під арешту ще влітку, але він досі під слідством.

"Документи, знайдені під час обшуків у справі Черновецького, і допомогли слідству вийти на Фірташа", - зазначив представник прокуратури.

Разом із тим він засумнівався в тому, що український олігарх коли-небудь потрапить у руки іспанського правосуддя, враховуючи, що він перебуває в розшуку Федерального бюро розслідувань США.

Нагадаємо, у США Фірташа звинувачують у тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму 18,5 мільйона доларів хотів отримати дозволи на видобуток титану в Індії. Олігархові загрожує до 50 років в'язниці та конфіскація всіх активів. Навесні 2015 року в суді першої інстанції Фірташ отримав перемогу, його адвокати домоглися відмови у видачі олігарха США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram