ГоловнаСвіт

Казахстан має намір назвати столицю на честь Назарбаєва

Парламент країни ухвалив декларацію до 25-річчя незалежності.

Казахстан має намір назвати столицю на честь Назарбаєва
Фото: EPA

Парламент Казахстану в середу прийняв декларацію з нагоди 25-річчя незалежності, в якій ідеться про перейменування Астани. Столицю пропонують назвати на честь президента Нурсултана Назарбаєва, пише zakon.kz.

З-поміж депутатів сенату за ухвалення декларації проголосувало 46 осіб, мажилісу - 105.

У документі пропонують відобразити ім'я Назарбаєва в найменуванні столиці Казахстану і спорудити в Астані на честь 25-річчя незалежності держави монумент "Незалежний Казахстан".

Депутат мажилісу Павло Казанцев заявив виданню, що Астану можуть перейменувати до Нового року. "Зрозуміло, зараз цей місяць буде дуже активним у сенсі обговорення, дуже активний. Я думаю, що, власне, народяться і нові пропозиції та в рамках цієї декларації пропозиції, і як назвати столицю, і які зробити зміни в Конституції РК, і так далі. Тому що це насправді об'єктивно буде, я впевнений, це підтримає переважна більшість казахстанців", - заявив він.

Водночас голова Конституційної ради Казахстану Ігор Рогов заявив, що остаточне рішення з перейменування Астани прийме сам Назарбаєв. "Він може або направити це на республіканський референдум, або в парламент, де буде розглядатися. І чи буде прийнято таке рішення, чи не буде прийнято президентом, я не можу сказати. Я сказав свою думку як юрист і громадянин", - цитує Рогова Tengri News.

Серед назв, які пропонуються, - Назарбаєв, Нурсултан, Єлбаси (голова держави), Астана-Єлбаси.

Нагадаємо, назва Астана столиця Казахстану отримала в 1998 році, раніше це місто називали Акмола, Цілиноград і Акмолинськ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram