ГоловнаСвіт

ООН: за кілька днів в Алеппо були вбиті сотні цивільних

За даними ООН, жителі Алеппо бояться користуватися гуманітарними коридорами, створеними Сирією і Росією.

ООН: за кілька днів в Алеппо були вбиті сотні цивільних
Алеппо
Фото: EPA/UPG

Бомбардування в східній частині сирійського міста Алеппо не припиняються з минулого вівторка, 15 листопада. За останні кілька днів було вбито сотні цивільних осіб.

Про це членам Радбезу ООН розповів Координатор надзвичайної допомоги ООН Стівен О'Браєн, додавши, що Сирія і Росія відкрили гуманітарні коридори для мирних жителів, але люди бояться ними користуватися, інформує Центр новин ООН.

"Заради точності та повноти подачі інформації дозвольте мені повідомити, що Російська Федерація неодноразово запевняла, що вона привела в дію свої повітряні сили і відновила авіаудари тільки в Ідлібі та Хомсі, але не над східною частиною Алеппо", - заявив О'Браєн.

Він наголосив, що минулого тижня в Алеппо і навколишній сільській місцевості спостерігалися інтенсивні військові дії зі справді руйнівними наслідками для цивільного населення.

"Пауза в повітряних діях над східним Алеппо була порушена, і ми знову бачимо руйнування і загибель людей", - сказав заступник генсека ООН.

За його словами, надходить інформація про інтенсивні авіаудари й артобстріли недержавних збройних груп, які контролюють окремі райони міста Алеппо. Вони почалися 15 листопада і здійснюються сирійськими урядовими силами.

Крім того, наголошують, що в східній частині міста не залишилося жодної лікарні, а останні запаси продовольства, завезені ООН, були видані ще 13 листопада.

"З липня 275 тисяч цивільних осіб в Алеппо перебувають у пастці через те, що сирійська влада і її союзники використовують облогу як військову тактику. Росія і Сирія відкрили гуманітарні коридори для мирних жителів з тим, щоб люди могли покинути місто, проте, згідно з повідомленнями, вони або небезпечні, або сприймаються як небезпечні", - зазначив О'Браєн. Він також додав, що надходять повідомлення про те, що неурядові збройні групи в східному Алеппо не дозволяють мирним жителям вибратися з міста.

Координатор надзвичайної допомоги ООН назвав ганьбою те, що міжнародне співтовариство не змогло зупинити страждання жителів східної частини Алеппо й інших сирійських міст. Також О'Браєн нагадав про план ООН із надання гуманітарної допомоги жителям Алеппо, зазначивши, що згоди всіх сторін на його реалізацію в повному обсязі немає.

Говорячи про ситуацію в західній частині Алеппо, представник ООН сказав, що неурядові збройні угруповання продовжують обстрілювати житлові райони. Так, з 1 листопада вони випустили приблизно 350 ракет, що призвело до загибелі понад 60 осіб, у тому числі жінок і дітей.

О'Браєн наголосив, що кількість жителів Сирії, які опиняються в облозі, стрімко зростає. Рівно рік тому їх було трохи менш ніж 400 тисяч, а сьогодні - майже мільйон.

Нагадаємо, раніше Червоний Хрест попередив про багаторічний конфлікт у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram