ГоловнаСвіт

ЗМІ повідомили про смерть доньки Карімова

Активісти вимагають показати Гульнару Карімову публіці або оприлюднити записане нею відеозвернення.

ЗМІ повідомили про смерть доньки Карімова
Гульнара Каримова

Старша дочка першого президента Узбекистану Іслама Карімова - Гульнара Карімова - померла внаслідок отруєння.

Про це повідомляє сайт "Центр-1" із посиланням на співробітника Служби національної безпеки (СНБ) Узбекистану. Водночас джерела РИА Новости, близькі до оточення сім'ї Карімова, стверджують, що інформація про смерть є хибною.

За даними "Центру-1", 44-річну жінку отруїли, і вона померла 5 листопада. Уночі того самого дня її поховали на цвинтарі Мінор у Ташкенті, а її могилу зрівняли із землею, йдеться у статті.

Агентство FlashNord з посиланням на правозахисну організацію Uzbekistan Press Freedom Group також повідомляє у своєму офіційному Twitter, що Гульнара Карімова померла 5 листопада "після отруєння".

Однак у Ташкенті інформацію про смерть Гульнари Карімової спростовують. "Це повідомлення не відповідає дійсності", - заявило "Интерфаксу" поінформоване джерело, утримавшись від інших коментарів.

"Гульнара Карімова жива, інформація про її смерть є хибною", - підтвердило джерело РИА "Новости" в оточенні сім'ї першого президента Узбекистану, відмовившись, втім, конкретизувати деталі і інформацію про місцезнаходження Карімової.

Тим часом інформація про смерть старшої дочки нещодавно померлого узбецького лідера поширюється і в соцмережах. Наприклад, в акаунті у Twitter "Покажіть Гульнару!" активісти вимагають пред'явити жінку публіці або принаймні оприлюднити записане нею відеозвернення.

У ще одному акаунті у Twitter, зареєстрованому від імені Гульнари Карімової в жовтні 2016 року, вночі 22 листопада з'явилася фотографія, на якій вона зображена з телефоном. Однак "Центр-1" виявив у Мережі оригінал цього знімка Карімової, зроблений ще у 2014 році. У зрослій останніми днями активності акаунту журналісти вбачають можливе свідчення того, що інформація про смерть дочки Іслама Карімова може виявитися правдою.

Раніше акаунт, заведений від імені Гульнари Карімової, журналісти радіо "Свобода" викрили як фейковий. Вони зазначали, що хтось "постить тексти, фото і рукописи з явно підробленим почерком". "Головне ж, доля Гульнари Карімової залишається невідомою. "Принцеса", можливо, як і раніше, ув'язнена у вежі, де їй уготовано зустріч зі старістю і смертю. А може, її вже не стало", - йшлося тоді у статті.

Нагадаємо, старша дочка президента Узбекистану Іслама Карімова раніше працювала в МЗС республіки. У різні роки Гульнара Карімова представляла країну в ООН і в Іспанії. Крім того, вона займалася дизайном ювелірних прикрас і виступала на сцені під творчим псевдонімом Гугуша.

До осені 2013 року Гульнара Карімова була успішним підприємцем. Під її контролем перебували телеканали, радіостанції і магазини модного одягу, а ЗМІ називали її однією з найвпливовіших жінок Середньої Азії.

Однак у листопаді 2013 року Карімова, за даними журналістів, потрапила в немилість батька і відразу втратила все. У ЗМІ неодноразово з'являлися звернення, зроблені нібито від імені самої Карімової, що її разом з дочкою силовики утримують у власному будинку, забороняють покидати приміщення і спілкуватися зі сторонніми. В одному з таких звернень Карімова писала, що фактично перебуває під домашнім арештом.

Як відомо, президент Узбекистану Іслам Карімов помер 2 вересня на 79-му році життя після перенесеного інсульту. Днями агентство "Фергана", повідомляючи про заснування громадського Фонду імені Іслама Карімова його вдовою і молодшою дочкою Лолою Карімовою-Тілляєвою, нагадувало, що протягом понад двох років немає жодної достовірної інформації про старшу дочку колишнього президента. Де перебуває Гульнара Карімова, що робить - точно невідомо. Імовірно, вона перебуває під домашнім арештом у Ташкенті, писало агентство.

Як зазначає преса, після смерті Іслама Карімова Гульнара і її діти не з'явилися на похоронах у Самарканді. ЗМІ також помітили, що майбутній лідер країни Шавкат Мірзієєв, висловлюючи в парламенті країни співчуття родині Карімова, не назвав імені Гульнари, згадавши лише її сестру Лолу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram